Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

"Вбивства цивільних і величезні втрати": які нові фейки сіє роспропаганда про події в Курській області

Російські пропагандисти запустили нову хвилю фейкової інформації щодо подій у Курській області РФ. Йдеться про начебто масові вбивства мирного населення українськими військовими та диверсантів на цивільних авто.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації. 

Так, ЦПД зафіксував чергову хвилю дезінформаційних публікацій навколо таких тем:

  1. "Розстріляний чоловік з ДЦП". Кремлівські пропагандисти масово ширять історію про нібито вбитого чоловіка з інвалідністю. Проте росіяни навіть не намагаються надати хоч якісь докази існування цієї людини. 
  2. "Масові вбивства цивільних". Російські ресурси поширюють розповідь "багатодітного батька", який евакуював свою сім’ю із міста Суджа, та начебто бачив вбивства цивільних росіян українцями. Також для просування цього наративу публікуються фейкові відео обстрілів житлових будинків. 
  3. "Диверсанти у цивільних авто". Так, один із російських пропагандистів, який має мільйонну аудиторію заявив, що у цивільних авто в Курській області пересуваються диверсанти, чим фактично заохочує російських військових до насильства проти місцевого населення. 
  4. "Величезні втрати України". Масово публікуються відео нібито знищення української техніки та називаються абсолютно неадекватні цифри втрат українців, які не відповідають дійсності.

Фейк

Фото: Центр протидії дезінформації

Водночас пропагандисти заперечують факти та намагаються створити ілюзію, що російська влада контролює ситуацію у Курській області. Усі заяви України пропагандисти наполегливо заперечують. При цьому масово публікуються заяви про те, як у Курську область нібито прибули резерви армії РФ й зупинили просування українських військових. 

Кремлівські пропагандисти масово поширюють інформацію про погрози Україні. Москва намагається чинити психологічний тиск на українців, залякуючи "катастрофічними наслідками" за операцію у Курській області.

"Однак ці заяви — не більше ніж блеф. Поширення подібних меседжів є частиною стратегії кремля щодо інформаційної відповіді на події у Курській області", — наголошують у Центрі протидії дезінформації.

Нагадаємо, раніше прес-служба ЦПД повідомляла, що російські пропагандисти поширювали неправдиву інформацію про начебто підготовку до здачі Харківської області окупаційним російським військам. Росіяни посилаються на рішення Міністерства освіти України про звільнення 10 тисяч вчителів у східних областях, зокрема на Харківщині, де залишиться лише 40-50 шкіл.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.08.2024 01:28