Фото: borgexpert.com

Вчені відкрили шостий базовий смак: він присутній у токсичних речовинах

Вчені з Університету Південної Каліфорнії (USC Dornsife) вважають, що вони визначили новий базовий смак, який можна відчути язиком. Йдеться про хлорид амонію. Він присутній як у токсичних речовинах, так і кондитерських виробах.

Дослідження про це опублікував журнал Nature.

Всім відомо, що на даний час заведено виділяти п’ять смаків їжі: солоний, кислий, солодкий, гіркий та умамі (пікантний м’ясний). Останній у 1908 році відкрив японський хімік Кікунае Ікеда. Він присутній у соєвому соусі, морських водоростях, анчоусах та багатьох інших білкових продуктах.

Хлорид амонію зазвичай має неприємний смак і, ймовірно, розвинувся для того, щоб запобігати вживанню шкідливих речовин, оскільки аміак є токсичним для людини та інших тварин. Проте він також присутній в солоній лакриці. Це дуже популярна кондитерська добавка у Скандинавії, Нідерландах та Північній Німеччині. З нею солодкі продукти здаються одночасно гіркими, солоними та кислуватими.

Зазначається, що дослідники давно знали, що язик на нього реагує. Але тільки зараз їм вдалося точно визначити рецептори, які безпомилково його визначають. Це відбувається завдяки білку під назвою OTOP1, який також вловлює кислотність, присутню, наприклад, лимонному соку або оцту. Це з’ясувалося в ході лабораторних експериментів, які показали, що амонію хлорид активує рецептор OTOP1 так само ефективно, як і кислота.

Дослідники вважають, що здатність визначати шостий смак не була базовою та розвинулася з часом, щоб організми могли уникати шкідливих речовин. Адже амоній та пов’язаний із ним газ аміак токсичні для людей та тварин.

"Амоній до певної міри токсичний, тому цілком логічно, що ми розвинули смакові механізми для його виявлення", — сказала професорка біологічних наук в Університеті Південної Каліфорнії Емілі Ліман.

Однак досягти офіційного статусу нового смаку буде непросто. Адже смак умамі визнали п’ятим лише через десятиліття після його відкриття.

Нагадаємо, раніше вчені показали, який вигляд мають Чорні діри, які блукають по нашій галактиці Чумацький Шлях. Космічний телескоп Хаббл "полює" на ці Чорні діри, шукаючи спотворення в зоряному світлі, коли чорні діри дрейфують перед фоновими зірками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 09.10.2023 21:18