Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені встановили джерело походження таємничих звуків із Маріанської западини

Науковцям вдалося з'ясувати походження загадкових звуків, які долинають із глибин Маріанської западини ще з 2014 року. Цими таємничими звуками виявилися крики китів Брайда.

Як повідомляє Live Science, тварини використовують ці крики, щоб визначити місцеперебування один одного.

Так, вперше вчені зафіксували ці незвичайні шуми у 2014 році, коли дослідники використовували підводні планери для проведення акустичного обстеження Маріанської западини. Це явище прозвали звуками біотуанга. Варто зауважити, що ця западина є найбільшою у світі та простягається на понад 2400 кілометрів. Її максимальна глибина становить 10935 метрів.

"Звук біотуанга можна розбити на дві окремі частини: по-перше, низький буркотливий звук, який лунає крізь глибину; і по-друге, пронизливий металевий дзвін, який дослідники порівнюють зі звуками, які видають космічні кораблі у "Зоряному шляху" та "Зоряних війнах", — зауважує видання.

Ці звуки спантеличили вчених, але вже у 2016 році дослідники припустили, що джерелом цих звуків можуть бути вигуки китів, таких як сині кити або горбаті кити. Втім, ці звуки не були схожими на жодні відомі звуки китів. Проте у новому дослідженні вченим вдалося довести, що ці звуки видають кити Брайда.

"Це вдалося зробити завдяки системам штучного інтелекту, які проаналізували понад 200 тисяч годин аудіозаписів, що містять різні звуки океану", — пояснили науковці.

Задля того, щоб довести, що джерелом загадкових звуків насправді були кити Брайда, вчені зіставили виникнення шумів з міграційними шляхами цього виду. Дослідники відсортували записи, зроблені станціями моніторингу по всьому Маріанському архіпелагу та за його межами.

"Процес вдалося прискорити, використовуючи технології штучного інтелекту для перетворення звуків на зображення, відомі як спектрограми, які можна було б легко відрізнити від інших шумів за допомогою алгоритму машинного навчання", — зауважує видання.

Згідно з даними науковців, ці звуки можна було почути тільки в північно-західній частині Тихого океану, попри те що кити Брайда зустрічаються на набагато більшій території. Це дозволяє припустити, що такі звуки видає лише окрема популяція китів. Дослідження також свідчить про те, що сплеск активності загадкових звуків у 2016 році відбувся, коли вчені спостерігали підвищення температури океану, спричинене явищем Ель-Ніньйо. Саме воно призвело до збільшення кількості китів Брайда, що зустрічалися в цьому регіоні, додають вчені.

Нагадаємо, раніше американські науковці в черговий раз переконалися у тому, що горбаті кити є надзвичайно розумними тваринами. Зокрема, ці ссавці здатні створювати інструменти, які допомагають їм у полюванні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 02.10.2024 01:44