Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені з'ясували, які продукти можуть викликати розвиток деменції

Наукові дослідження показали, що люди, які вживали до 30 грамів червоного м'яса на день, мали на 14% більший ризик розвитку деменції, ніж ті, хто споживав лише до трьох порцій на місяць. Водночас у людей, які замінили щоденну порцію такого м'яса на горіхи чи бобові, ризик розвитку деменції знизився на 20%.

Про це повідомляє True Health Initiative. Так, вказується, що різні м'ясні делікатеси зазвичай містять багато нітратів, натрію і насичених жирів, які можуть зашкодити організму.

"Вчені з'ясували, що споживання таких продуктів тісно пов'язане з розвитком різних видів раку, зокрема раку товстої кишки, діабету другого типу, інсульту та інших серцево-судинних захворювань", — йдеться у повідомленні.

Доктор медичних наук Девід Кац зазначив, що це дослідження проводилося задля того, щоб показати зв'язок, а не причини й наслідки. Проте він наголошує, що хвороба Альцгеймера розвивається саме через зниження розумових функцій людини й підвищення ризику серцево-судинних захворювань. За його словами, споживання червоного обробленого м'яса тісно пов'язане з виникненням таких хвороб. Саме тому кожна нова порція такого продукту збільшує ризики.

"Тому варто обмежити споживання червоного м'яса, додавши до свого раціону більше горіхів, бобових, овочів, фруктів, цілозернових зерен, насіння. Також важливим є вживання жирної риби, яка містить багато Омера-3 кислот, які корисні для здоров'я мозку, нежирного м'яса, наприклад, індички, курятини, корейки свинячої", — наголошують вчені.

Автори дослідження додають, що найкращий спосіб змінити свій раціон — це готувати один раз на тиждень страву на основі цільного зерна, квасолі, овочів. При цьому можна додавати різні спеції для смаку. У випадку, якщо людина бажає з'їсти м'яса, то варто зупинитися на невеликих шматочках курятини. Водночас науковці радять обирати бурий рис, а не білий. Також варто надавати перевагу цілозерновому хлібу та макаронним виробам із твердих сортів пшениці. 

"Ми покладалися на величезну кількість доказів, що підтверджують дієтичні рекомендації Сполучених Штатів Америки, і експертів, щоб керувати нашим вибором їжі для запобігання хронічним захворюванням і зменшення ризиків для здоров’я", — додають автори дослідження.

Нагадаємо, раніше американські науковці повідомляли, що вживання алкоголю батьками впливає на раннє старіння їхніх дітей. Йдеться про високий рівень холестерину, проблеми із серцем, артрит та ранню деменцію.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 02.09.2024 03:34