Фото: The Daily Telegraph

Вибори до Європарламенту: Daily Telegraph повідомив про ризики, які чекають Україну

Улітку 2024 року Україну чекає нова суттєва проблема. Після виборів до Європейського парламенту постачання зброї та допомоги Києву може бути під загрозою.

Як пише британське видання The Daily Telegraph, потенційний успіх правих партій на червневих виборах створює певний ризик для України.

"Невеликий, але значний і дуже активний блок ультраправих партій має намір показати сильні результати на виборах до Європейського парламенту, які відбудуться в червні", — зазначають у ЗМІ.

Вони показали рекордні результати в Португалії та Нідерландах або вже перебувають в уряді в таких країнах, як Угорщина, Фінляндія та Італія. До того ж вони готові перемогти на національних виборах в Австрії та Бельгії або виграти європейські вибори у Франції та Польщі.

Як зазначає The Daily Telegraph, деякі учассники ультраправих партій вважають, що Європа більше не повинна постачати зброю та допомогу Україні. Дехто навіть хоче, щоб Європа припинила санкції проти Росії та підштовхнула Україну до мирних переговорів.

Самі по собі такі партії, як німецька "Альтернатива для Німеччини" (AfD), угорська "Фідес" та "Австрійська партія свободи", мають невелику геополітичну вагу, проте об'єднавшись вони можуть накласти вето на зовнішньополітичні рішення ЄС.

Варто зазначити, що деякі експерти припускають, що вони можуть сформувати третій за величиною блок партій у Брюсселі та Страсбурзі — двох місцях Європейського парламенту.

Опитування прогнозують, що євроскептичні партії переможуть на виборах до Європарламенту в дев'яти країнах-членах ЄС: Австрії, Бельгії, Чехії, Франції, Угорщині, Італії, Нідерландах, Польщі та Словаччині. Очікується, що вони посядуть друге або третє місце ще в дев'яти країнах: Болгарії, Естонії, Фінляндії, Німеччині, Латвії, Португалії, Румунії, Іспанії та Швеції.

Ще однією загрозою для України є можлива перемога на президентських виборах у США Дональда Трампа.

"Дональд Трамп відомий своєю експресивністю та суперечливими заявами, але це його спосіб вести політику", — заявив The Telegraph голова правлячої партії Польщі "Право і справедливість" (PiS) Матеуш Блащак.

Як найбільший донор зброї України, навіть з урахуванням того, що військова допомога на суму 60 мільярдів доларів заморожена в Конгресі, кінець підтримки США змінить правила гри. Щоб замінити його, Європі доведеться подвоїти свій нинішній рівень і темпи надання зброї.

Нагадаємо, наприкінці січня голова Європейської Ради Шарль Мішель оголосив, що не висуватиме свою кандидатуру на виборах до Європейського парламенту, які мають відбутися влітку 2024 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.04.2024 14:51