Фото: zp.tax.gov.ua

Вибух у Шевченківському суді Києва: офіцер та сержант Нацгвардії отримали вироки

У понеділок, 4 грудня, суд виніс вирок обвинуваченим у справі щодо вибуху у Шевченківському районному суді Києва, який відбувся 5 липня 2023 року. 

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони центрального регіону.

"За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону засуджено двох з п’яти обвинувачених — начальника судової варти та його помічника", — йдеться у повідомленні.

Прокурори довели, що під час перебування в СІЗО та перевезенні арештанта до суду обвинувачені порушили правила конвоювання, зокрема, не провели його особистий обшук та не перевірили речі. Шевченківський районний суд Києва визнав обох обвинувачених винними у порушенні статутних правил вартової служби чи патрулювання, що спричинило тяжкі наслідки.

Відтак, суд призначив екс-начальнику судової варти покарання у виді арешту строком на шість місяців, а його помічнику — строком на два місяці з відбуванням покарання на гауптвахті.

Нагадаємо, надвечір 5 липня на території Шевченківського районного суду Києва прогримів вибух. В Офісі генпрокурора повідомили, що до цього причетний обвинувачений, якого доставили в суд для участі у засіданні. Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко підтвердив, що йдеться про Ігоря Гуменюка, який підозрювався у скоєнні тяжкого злочину у 2015 році, внаслідок якого загинули четверо військовослужбовців.

Поліція встановила, що підсудний тривалий час готувався до втечі з під варти. Спільники передавали йому до слідчого ізолятора вибухівку невеликими частинами під виглядом ліків. Чоловік кустарно виготовив так званий "пояс шахіда" та кілька саморобних вибухових пристроїв. Він планував підірвати їх у приміщенні суду та втекти, використовуючи паніку.

29 липня працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру пʼятьом правоохоронцям. Згідно з даними слідства, 5 липня 2023 року підозрювані брали участь в етапуванні підсудного до приміщення райсуду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 04.12.2023 15:04