Фото: Київська міська прокуратура

Видавали себе за співробітників ТЦК та ДБР: у Києві шахраї ошукали чоловіка на 1,7 млн грн

У столиці України група чоловіків із чотирьох осіб, вдаючи працівників Територіального центру комплектування й соціальної підтримки, а також співробітників Державного бюро розслідувань ошукали киянина на 1,7 мільйона гривень. Вони погрожували мешканцю столиці "відправкою на фронт".

Про це інформує прес-служба Офісу генерального прокурора.

Як діяли зловмисники

За даними слідства, один із підозрюваних був давно знайомим з підприємцем та у січні 2024 запропонував йому допомогу в оформленні "білого" військового квитка у зв’язку нібито із захворюванням крові, аби чоловік уникнув можливого призову на військову службу. Вартість своїх послуг він оцінив у 388 тисяч гривень. Коли ділок одержав цю суму, то залучив до шахрайської схеми ще трьох спільників — разом вони розподілили між собою ролі для подальших незаконних заробітків.

Протягом січня-березня 2024 року члени групи погрожували потерпілому "відправкою на фронт", телефонували, відправляли "фейкові" скріншоти начебто від працівників ТЦК, чекали потерпілого біля дому та роботи, переодягалися у військову форму для переконливості. У такий спосіб вони змушували чоловіка платити їм знову і знову.

Крім цього, чоловіки під виглядом військових та співробітників ДБР організували фейкове затримання потерпілого та під погрозами отримали від нього його 600 тисяч гривень за "закриття питання" нібито за підробку військового квитка.

затримання ділків

Фото: Київська міська прокуратура

"Згодом підозрювані розіграли виставу, начебто везуть постраждалого до одного з районних ТЦК і після проходження комісії його відправлять служити в Третю окрему штурмову бригаду в зоні найзапекліших бойових дій. І знову, аби все залагодити, з чоловіка вимагали гроші. Загалом, під різними приводами учасники злочинної групи отримали від постраждалого близько 1,7 мільйона гривень", — повідомляють в Офісі генпрокурора.

липове посвідчення

Фото: Київська міська прокуратура

Затримання ділків

Зловмисників затримали у момент передачі чотирьох тисяч доларів. Їм вже повідомили про підозру та помістили під варту. Заходи з викриття проходили у взаємодії зі слідчими ДБР.

затримання ділків у Києві

затримання зловмисників

Фото: Київська міська прокуратура

Нагадаємо, у лютому працівники Державного бюро розслідувань викрили безробітного киянина, який в корисливих цілях використовував підроблене службове посвідчення працівника Бюро. У відомстві вказували, що чоловік може бути причетний до торгівлі наркотиками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.03.2024 01:21