Фото ілюстративне. Джерело: УНІАН

Відновлення України: в ООН підрахували, у скільки мільярдів доларів воно обійдеться

Вартість відновлення України, за попередніми оцінками, — понад 400 мільярдів доларів. Зараз активно реалізується цьогорічний план реагування на зиму, розроблений ООН і її партнерами у співпраці з українською владою.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на заяву помічника генерального секретаря ООН у справах Європи, Центральної Азії й Америки Мирослава Єнчі на засіданні Ради Безпеки ООН.

За його даними, допомогу на зиму отримали близько 360 тисяч осіб. Проте потрібно ще 435 мільйонів доларів для доставлення матеріалів для ремонту будинків, придбання зимового одягу, опалювальних приладів, палива та ремонту систем централізованого водопостачання й опалення для 1,7 мільйона осіб.

Він додав, що необхідні також постійні внески на реалізацію плану гуманітарного реагування для України на 2023 рік, який профінансовано поки що лише на 54%.

Цього року агентства ООН надали гуманітарну допомогу понад десятьом мільйонам осіб.

"Прагнемо охопити 11 мільйонів до кінця 2023 року. Ми також стурбовані нехтуванням міжнародного права в регіонах України, які наразі перебувають під контролем Росії", — наголосив він.

Мирослав Єнча пояснив, що окупаційна влада проводить "так звані вибори, призначає російських суддів і застосовує російське законодавство, навіть заднім числом", нав’язує російське громадянство, вдається до свавільних затримань і катувань людей.

Помічник генсека ООН наголосив, що на тлі глобальних викликів і криз міжнародна спільнота повинна зберегти свою увагу до України та покласти край стражданням, спричиненим цією війною.

Нагадаємо, що Японія має намір виділити кошти для підтримки проектів економічного відновлення України. Для цього 21 листопада велика делегація з Токіо перебувала в Києві. Очільник українського уряду Денис Шмигаль заявив, що йдеться про фінансування у розмірі 160 мільйонів євро, й озвучив наші пріоритети швидкого відновлення: енергетика, житло, критична інфраструктура, гуманітарне розмінування та підтримка бізнесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.11.2023 15:05