Фото: росЗМІ

Відома перша країна, яка матиме змогу арештувати Путіна

Південно-Африканська Республіка може заарештувати президента Росії Володимира Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду і зобов’язана видати ордер на арешт.

Про це повідомляє Sky News

У серпні цього року російський диктатор Володимир Путін має відвідати саміт країн БРІКС у південно-африканському Дурбані. ПАР входить до числа 118 країн, які ратифікували Римський статут МКС, і, отже, матиме юридичний обов’язок забезпечити виконання ордеру на арешт.

Проте, існують сумніви, що Південна Африка піде на це. У неї близькі відносини з РФ. До того ж, у 2015 році ПАР вже відмовилася від арешту президента Судана під час його візиту в країну, на якого також був виданий ордер МКС.

Що відомо про рішення суду в Гаазі

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Раніше очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін заявив, що російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер Путіна мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

Також повідомлялось, що можливість перебувати в інших країнах світу для російського диктатора Володимира Путіна стала проблемною. Це сталось після рішення суду Гааги, який видав ордер на арешт лідера РФ.

Відзначимо, що у Міністерстві зовнішніх справ Росії відреагували на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна. Для країни-агресора такі документи не мають жодного значення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Світ, 18.03.2023 07:54