Фото: "Українська правда"

Вчені назвали причини появи полярного сяйва в Україні

У ніч на 24 квітня жителі практично всієї території України, а особливо її північних регіонів, могли бачити на небі полярне сяйво різної інтенсивності. Сяйво бачили у Броварах на Київщині, на Чернігівщині, Львівщині, Волині, Житомирщині і у Харкові. 

Полярне сяйво, це збурення в магнітосфері Землі, які проявляються у вигляді світіння внаслідок зіткнення заряджених частинок сонячного вітру з частинками у верхніх шарах атмосфери нашої планети. Це явище більш характерне для північних регіонів планети. Випадки, що північне сяйво досягає наших широт і пов’язане воно з геомагнітною бурею. Згідно з даними Національного центру з моніторингу космічного середовища, сильна геомагнітна буря G4 вплинула на земну магнітосферу. Це була одна з найпотужніших геомагнітних бур за останній час.

Хоча полярне сяйво є вражаючим явищем, геомагнітні бурі такого рівня можуть мати вплив на супутники, радіозв'язок та електромережі на поверхні планети. Тому вчені та технічні спеціалісти продовжують вивчати ці явища та вдосконалювати системи передбачення та захисту від них.

Нагадаємо, що 20-21 квітня на Землі cпостерігалася потужна магнітна буряКоливання її магнітного поля фахівці оцінювали у п'ять балів. А 23 квітня ввечері користувачі соцмереж публікували фото дивовижного забарвлення неба, яке нагадує Північне сяйво. Таке незвичайне явище помітили жителі Київської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.04.2023 13:27