Фото: Офіс президента

Відповідь на дії Росії у Чорному морі: Зеленський невідкладно скликає Раду Україна-НАТО

Президент Володимир Зеленський пропонує невідкладно скликати раду Україна-НАТО через агресивні кроки Російської Федерації у Чорному морі. З такою пропозицією глава держави звернувся до генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Про це Володимир Зеленський повідомив у зверненні. Він зазначив, що узгодив з Столтенбергом кроки щодо розблокування і забезпечення сталої роботи зернового коридору.

"Говорили про безпекову ситуацію зараз, зокрема російські агресивні кроки в Чорному морі. Будь-яка дестабілізація в цьому регіоні, зрив роботи наших експортних шляхів означатимуть проблеми з відповідними наслідками для всіх у світі. Цінова криза — найменший із можливих наслідків. У нашій співпраці ми перейшли на новий, вищий рівень — рівень ради Україна-НАТО. І цей механізм може спрацювати. Безпекову кризу в Чорному морі ми можемо подолати", — впевнений президент.

Зеленський зазначив, що "днями відбудеться зустріч відбудеться".

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.07.2023 22:25