Фото: Стефан Сежурне / соцмережа X

Відправлення військ в Україну: в МЗС Франції заінтригували заявою

Україна не робила запит щодо відправлення західних військ. Проте такий хід подій цілком реальний протягом наступних місяців.

Таку заяву зробив глава міністерства закордонних справ Франції Стефан Сежурне, пише Politico.

За даними джерела, Франція створює альянс країн, які готові потенційно відправити західні війська в Україну — і в процесі поглиблює свою конфронтацію з більш обережним Берліном.

Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне у п'ятницю перебував у Литві, де зустрівся зі своїми прибалтійськими та українськими колегами, щоб підтримати ідею про те, що іноземні війська можуть, зрештою, допомогти Україні в таких галузях, як розмінування.

"Росія не повинна вказувати нам, як ми повинні допомагати Україні найближчими місяцями чи роками. Росія не повинна організовувати наші дії чи встановлювати червоні лінії. Тому ми вирішуємо це між собою", — заявив Сежурне на зустрічі під головуванням міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса, на якій був присутній його український колега Дмитро Кулеба.

Сежурне також неодноразово згадував про можливість операцій із розмінування, заявляючи, що це "може означати наявність певного персоналу, але не для бойових дій". Зустріч відбувається у той час, коли Україна страждає від нестачі артилерійських боєприпасів, що ускладнює стримування люті російських атак.

"Україна не просила нас запровадити війська. Україна зараз просить нас відправити боєприпаси. Ми нічого не виключаємо на найближчі місяці", — сказав французький міністр.

Міністри країн Балтії похвалили Францію за "нестандартне мислення".

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон говорив про те, що європейські країни повинні бути готові до можливого нападу з боку Російської Федерації у найближчі роки. Водночас союзники не повинні допустити програшу України у війні.

Також Еммануель Макрон готовий відправити французькі війська для допомоги Збройним силам України. Втім, лідер Франції озвучив для цього умову — якщо армія Росії здійснить прорив фронту в бік Одеси або Києва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.03.2024 15:27