Фото: "Слуга народу"

Відстрочка від мобілізації: у Раді пропонують дозволити призивати ще одну групу чоловіків

Представник президента у Верховній Раді, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що вніс пропозицію до парламенту про скасування відстрочки від мобілізації для тих студентів, які вдруге здобувають вищу освіту.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Українським Новинам".

"Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану", — заявив політик.

Він наголосив, що після повномасштабного вторгнення в Україні значно збільшилась кількість абітурієнтів, які старші 30 років. 

"Якщо людина в магістратурі навчається одразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання", — вважає Веніславський.

Водночас Веніславський зазначив, що є певна категорія людей, яка дійсно хоче стати науковцями. Проте наразі більшість українців призовного віку зловживають цим.

"Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання", — підсумував він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні. Воєнний стан триватиме до середини листопада. Це вже восьме продовження терміну воєнного стану та мобілізації від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.08.2023 13:41