Запорізька АЕС. Джерело: "Енергоатом"

Від'єднали ЗАЕС від української енергосистеми: СБУ оголосила про підозру двом росіянам

Служба безпеки України повідомила про підозру двом громадянам Росії. Їм інкримінують організацію від'єднання Запорізької атомній електростанції від єдиної енергосистеми нашої держави.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, йдеться про заступника директора захопленої атомної електростанції Атакіщева Едуарда та його підлеглого — головного інженера Андрія Горбунова. До свого "призначення" на захопленій окупантами ЗАЕС вони працювали на Ростовській АЕС.

За даними слідства, на початку жовтня 2022 року підозрювані ввійшли до керівного складу Запорізької атомної електростанції. Там зловмисники займалися "інтеграцією" захопленого енергооб’єкта до структури "Росатома" та приєднанням технологічних потужностей станції до енергетичної системи країни-агресора. Також вони закликали українських атомників до співпраці з Росією та укладати "контракти" з окупаційною адміністрацією АЕС. Якщо працівники відповідали відмовою, то їм погрожували переслідуваннями з боку репресивних органів Росії.

Натепер виконуються комплексні заходи для притягнення підозрюваних до відповідальності за злочини проти України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили обом чоловікам про підозру за двома статтями КК України, а саме, порушення законів та звичаїв війни (ч.2 ст.28, ч. 1 ст. 438) та підбурювання до державної зради в умовах воєнного стану за попередньою змовою осіб (ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст.111).

Нагадаємо, усі шість реакторних блоків Запорізької атомної електростанції наразі перебувають у стані "холодного зупину" вперше з кінця 2022 року після того, як четвертий енергоблок досяг цього робочого стану вранці 13 квітня. Хоча цей захід є позитивним для ядерної безпеки, ситуація залишається надзвичайно крихкою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Події, 23.04.2024 15:02