Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Війна між НАТО та Росією цілком реальна, — аналітики ISW

Потенційний конфлікт між Російською Федерацією та країнами НАТО цілком реальний на тлі розповсюдження інформації щодо припинення допомоги Україні державами Заходу. Водночас погрози з боку російського керівництва у бік Альянсу лунають з неабияким ентузіазмом.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються на дані німецького видання Bild, яке повідомило про секретні німецькі документи, що описують гіпотетичний сценарій підготовки до можливого майбутнього конфлікту між НАТО та Росією. Розробка таких сценаріїв, які зазвичай засекречені, є нормальним завданням для професійних військових. Джерело повідомило 14 січня, що воно отримало секретні документи від міністерства оборони Німеччини, в яких викладено "Альянс оборони 2025" — сценарій можливого "шляху до конфлікту" між Росією та НАТО, який розпочнеться у лютому 2024 року. 

Bild заявив, що гіпотетичний сценарій включає перекидання російських військ і техніки в Калінінградську область на тлі заяв про напад НАТО і штучно створені Росією "прикордонні конфлікти" і "бунти" в державах, розташованих поблизу Сувалкського коридору. Представник міністерства оборони Німеччини точно повідомив Bild, що "розгляд різних сценаріїв, навіть якщо вони вкрай малоймовірні, є частиною повсякденної військової діяльності, особливо підготовки".

Повідомлення про розгляд Німеччиною шляхів можливого майбутнього конфлікту з Росією не є необґрунтованими з огляду на нещодавні загрози Росії на адресу НАТО та можливість припинення допомоги Заходу Україні. Російські офіційні особи та військкори здебільшого відкинули звіт Bild як чутки. Проте російські офіційні особи, у тому числі президент Росії Володимир Путін, останнім часом постійно погрожують НАТО, а пов'язані з Кремлем суб'єкти, схоже, намагаються посіяти нестабільність та створити інформаційні умови для можливих майбутніх агресивних дій Росії проти країн-членів НАТО та їхніх сусідів, хоча і не відповідно до графіка, запропонованого сценарієм, описаним Bild.

ISW продовжує вважати, що західна допомога Україні залишається вирішальною, оскільки нездатність України стримати російську армію може дозволити російським військам просунутися до західної України вздовж кордону з країнами НАТО, що, швидше за все, поставить перед НАТО складне завдання та нові дорогі оборонні вимоги.

Раніше Bild повідомляв, що збройні сили Німеччини готуються до гібридної атаки Російської Федерації на східний фланг НАТО. Напад може відбутись у лютому цього року.

Нагадаємо, глава естонського уряду Кая Каллас заявила, що наступним об'єктом для вторгнення російських військ можуть стати країни Північноатлантичного альянсу. Це станеться, якщо Захід не допоможе Україні здобути перемогу у війні з агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.01.2024 07:55