Володимир Путін. Джерело: ABC

"Війна наративів" у світі: ЗМІ розповіли, як Путін пожинає плоди регіонального хаосу

Події на Близькому Сході відвертають західних політиків і громадськість від війни в Україні. Це приносить Росії перепочинок від постійного розслідування її воєнних злочинів.

Таку думку висловила експертка з російської зовнішньої політики Ханна Нотте у статті для The New York Times.

"Якщо не вистачає уваги медіа, то не вистачатиме і боєприпасів. Зрештою, Ізраїлю може знадобитися зброя, якої зараз не вистачає й Україні, включно з дронами й артилерійськими снарядами", — зазначила вона.

Нотте наголосила, що найбільша вигода для Росії — повернення у світову спільноту, оскільки її позиція щодо конфлікту в Ізраїлі схожа зі загальними настроями на більшій частині Близького Сходу. Зокрема, Кремль відмовився називати напад бойовиків ХАМАСу на ізраїльтян тероризмом, а поклав усю провину на Захід.

"Крізь банальності про мир, заклики до захисту всіх цивільних осіб і визнання права Ізраїлю на самооборону проглядаються натяки на пропалестинську позицію", — йдеться у статті.

Нотте також припустила, що Росія, яка намагається представити вторгнення в Україну як "антиколоніальну" війну проти домінування Заходу, може залучити на свій бік держави, що розвиваються.

"Цинізм Росії у всьому цьому очевидний", — зробила висновок вона.

Експертка зауважила, що, підтримуючи Україну протягом останніх 600 днів, а зараз стоячи разом з Ізраїлем після його найгіршої години, західні офіційні особи намагалися переконати решту світу, що глобальний порядок під загрозою і що демократичні цінності під загрозою.

Але поки Ізраїль і ХАМАС впадають у вир насильства, Захід, на її думку, далекий від перемоги в битві наративів. Війна в Україні відійшла на другий план, очолювана США дипломатія на Близькому Сході в безладді, а Захід і решта світу стикаються один з одним над прірвою взаємного нерозуміння.

"З огляду на такий стан речей, Росія зробить усе можливе, щоби привласнити здобутки", — підсумувала Ханна Нотте.

Нагадаємо, що голова Сенату парламенту Чехії Мілош Вистрчил, виступаючи на другому саміті "Кримської платформи", заявив, що російський диктатор Володимир Путін у всіх випадках — коли розпочав війну в Грузії, чи під час захоплення Криму, — діяв як Адольф Гітлер. Водночас під час спроби захоплення України йому не вдалося здійснити вже знайомий сценарій, бо він не очікував на відсіч.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.10.2023 10:40