Віктор Орбан і Володимир Путін. Джерело: ap

"Ми пишаємося": Орбан розповів, про що домовлявся з Путіним

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у Брюсселі розповів, що зустрічався з російським диктатором Путіним для просування свого мирного плану щодо України. Він додав, що готовий вести переговори й з українською делегацією.

Заяви угорського прем’єра прозвучали в четвер, 26 жовтня, у Брюсселі перед початком засідання Європейської ради, коли він потрапив під "вогонь" запитань журналістів.

"Росія та Угорщина мають спільного сусіда, якого називають Україна, і в нас є мирна стратегія, тому ми хотіли би зберегти відкритими комунікаційні канали", — сказав він

Подекуди на запитання медійників Орбан відповідав аж надто емоційно. Зокрема, «відрубав» на одне з них: "У вас є військова стратегія, в Угорщини — мирна стратегія".

"Ми хотіли би зробити все, щоби був мир, тому ми тримаємо відкритими всі лінії зв'язку для росіян, інакше не буде жодних шансів на мир. Це стратегія, тому ми пишаємося нею, ми пишаємося, що робимо це. Ми — єдині, хто говорить від імені й на користь миру, що було б в інтересах усіх у Європі", — сказав він.

Угорський прем’єр наголосив, що насамперед має відбутися українсько-російське припинення вогню.

На запитання про те, коли Угорщина припинить блокування виділення чергового траншу для України з Європейського фонду миру, прем'єр-міністр повідомив, що в Будапешті чекають на приїзд української делегації для переговорів із цього питання. "Ми відкриті й готові до угоди", — запевнив Орбан.

Нагадаємо, що 17 жовтня президент Росії Володимир Путін і його найближчий союзник серед лідерів країн Євросоюзу, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, підтвердили свою прихильність до двосторонніх зв'язків. Це відбувається на тлі російської агресії проти України. Вони зустрілися та провели переговори на міжнародному форумі в Китаї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.10.2023 16:16