Фото: eSP.md

Військова операція у Карабасі: Азербайджан готовий до переговорів, але за однієї умови

Влада Азербайджану готова до переговорів з вірменським керівництвом щодо конфлікту у Нагірному Карабасі. Але тільки після їхньої капітуляції.

Таку заяву зробив помічник президента Азербайджану Ільхам Алієв, пише Reuters.

За інформацією видання, армія Азербайджану вже прорвала лінію зіткнення з вірменськими силами у Карабасі у кількох місцях.

Нагадаємо, 19 вересня Азербайджан розпочав "антитерористичні заходи" в Нагірному Карабасі для відновлення конституційного ладу. Формальним приводом став підрив вантажівки та загибель військових, у чому звинуватили Вірменію.

Своєю чергою Російська Федерація відмовилася підтримати Вірменію у конфлікті. На брифінгу офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова повідомила, що РФ "глибоко стривожена" загостренням обстановки в Нагірному Карабасі. Вона також наголосила, що Москва проводить контакти з представниками Азербайджану та Вірменії, і за їх підсумками опублікує заяву.

Водночас у Єревані протестувальники штурмують будинок уряду через заяву прем'єр-міністра Вірменії Ніколя Пашиняна. Він заявив, що Вірменія не розпочинатиме бойові дії проти Азербайджану у Нагорному Карабаху.

Зазначимо, що напруженість між двома країнами останнім часом знову зростала через Нагірний Карабах, за який вони ведуть спір з 1991 року. Гірський регіон є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але населений переважно етнічними вірменами. Туди в 2020 році були введені "російські миротворці". У липні Азербайджан встановив новий контрольно-пропускний пункт на шляху до Карабаху, в Лачинському коридорі, що Вірменія назвала грубим порушенням угоди про припинення вогню від 2020 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 19.09.2023 20:43