Незаконно збудований Росією міст через Керченську протоку. Фото: Вікіпедія

Військові пояснили, чому окупанти часто перекривають Керченський міст

Кримський міст не витримує великі навантаження, тому окупаційна влада тимчасово захопленого півострова змушена часто перекривати по ньому рух. Його конструкції є ненадійними через постійні атаки з боку України.

Про це в ефірі телемарафону розповіла керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

"Це стала практика для них. Вони досить регулярно перекривають там рух, тому що конструкція ненадійна, вона не витримує того навантаження, яке на неї відбувається — і в виробничому сенсі, для чого вона і будувалася, і погода не сприяє її міцності, і з повітря їм теж тривожно регулярно, і з води", — сказала вона.


Довідка: Керченський міст — незаконно збудований транспортний перехід через Керченську протоку, що складається з двох розташованих поруч мостів — залізничного й автомобільного, які сполучають Керченський і Таманський півострови через острів Тузлу й Тузлинську косу. Є найдовшим з коли-небудь побудованих Росією мостів.

Міст поєднує тимчасово окупований український півострів Крим з Росією. Автодорожній міст є частиною дороги А-290 (Керч — Новоросійськ). Автомобільну частину відкрито 15 травня 2018 року, залізничний — 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.


Атаки на Кримський міст

8 жовтня 2022 року на залізничній гілці Керченського мосту спалахнула пожежа. Окупанти спершу говорили, що там зайнялася цистерна з паливом на товарному поїзді, пізніше заявили про підрив начиненої вибухівкою вантажівки на дорозі, а загалом запевнили, що "все під контролем". Ремонт мосту тривав понад рік.

У ніч проти 17 липня на Кримському мосту вдруге від початку повномасштабного вторгнення Росії пролунали вибухи, після чого весь рух по ньому було зупинено. Росіяни визнали, що не зможуть відновити його до кінця 2023 року.

У одному з інтерв'ю очільник Служби безпеки України Василь Малюк розповів подробиці успішних спецоперацій з підриву Кримського мосту. За його словами, під час першої спецоперації було використано вантажівку з 21 тонною вибухівки. Її загорнули у плівку такої товщини, щоб сканери у пунктах пропуску не помітили. Малюк зазначив, що рулони плівки офіційно перевозила російська вантажівка. СБУ вдалося "обійти" спеціальні глушилки на Кримському мосту, які збивають GPS-координати.

В організації другої атаки на Кримський міст в липні 2023 року, за даними Малюка, велику роль відіграв офіцер з позивним "Хантер". Він доклав багато зусиль для створення морських дронів. З їхньою допомогою і підірвали Кримський міст. Кількість вибухівки на дронах довели до 850 кілограмів гексогену.

Нагадаємо, журналісти підрахували, що з початку 2023 року безпілотники понад 190 разів атакували територію Росії та тимчасово окупованого Криму — удари в ніч на 30 серпня по шести регіонах РФ стали наймасштабнішими у 2023 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2023 12:39