Фото: ms.detector.media

Вікіпедія до Дня української мови проводить марафон з призами: як взяти участь

З нагоди Дня української писемності та мови, який святкують 27 жовтня, Вікіпедія пропонує взяти участь у марафоні з призами. Учасники можуть отримати відзнаки та цінні призи, зокрема за створення або поліпшення статей.

Про це повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій України, яке спільно з громадською організацією "Вікімедіа Україна" розпочало "Тиждень української мови у Вікіпедії", який розпочався 15 жовтня та триватиме до 5 листопада 2024 року включно.

Мета даного проекту — створити та вдосконалити якнайбільше статей на тему української мови й літератури в україномовному розділі ВікіпедіїДолучитися до марафону можуть усі охочі. Для цього потрібно зареєструватися у Вікіпедії та створити чи поліпшити принаймні одну статтю на тему української мови або літератури.

"Мова — це більше, ніж засіб спілкування. Це наша історія, наші цінності й наша спільна пам’ять. Сьогодні важливо не лише говорити українською, але й робити все можливе для поширення її в інформаційному просторі, і цей проєкт — чудова можливість зробити внесок у її розвиток. Ця ініціатива, допоможе зберегти і примножити українську мову на глобальному рівні", — зазначив міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

Тиждень української мови у Вікіпедії дозволяє розширити вплив української культури в інформаційному просторі. Зокрема, через створення якісного україномовного контенту, який доступний на глобальному рівні. Залучення громадськості до таких ініціатив не лише сприяє популяризації мови, але й дозволяє кожному зробити свій внесок у зміцнення мовної спільноти.

Така робота з платформою Вікіпедія забезпечує неоціненний інструмент для поширення української культури, підвищуючи обізнаність про нашу мову, літературу та історію в усьому світі.

Як взяти участь у марафоні

Долучитися до марафону можуть усі охочі. Для цього потрібно:

  • зареєструватися у Вікіпедії;
  • створити чи поліпшити принаймні одну статтю на тему української мови або літератури. 

Вікіпедія надасть перелік статей, які потребують доопрацювання, перекладу чи написання. Для найактивніших учасників та учасниць, а також для авторів найкращих статей передбачені сувеніри та призи.

Вимоги до статей на Вікіпедії:

  • мають бути написані в енциклопедичному стилі;
  • Вікіпедія не дозволяє плагіату;
  • текст статей не може містити невичитаний машинний переклад;
  • Вікіпедія не дозволяє оригінальних досліджень, всі неочевидні твердження мають бути підкріплені посиланнями на авторитетні джерела;
  • стаття повинна носити неупереджений зміст та висвітлити усі наявні погляди;
  • статті не повинні містити грубих порушень інших правил Вікіпедії.

Нагадаємо, Нагадаємо, 22 вересня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що вчителі в Україні під час освітнього процесу мають спілкуватися лише державною мовою. Зокрема, ця вимога стосується не лише проведення уроків, але й під час перерв, позакласної роботи та спілкування між іншими шкільними працівниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 18.10.2024 19:59