Тарас Кремінь. Фото: facebook.com/govuamova

Омбудсмен нагадав вчителям про штрафи за спілкування недержавною мовою під час навчання

Вчителі в Україні у ході освітнього процесу мають спілкуватися лише державною мовою. Зокрема, ця вимога стосується не лише проведення уроків, але й під час перерв, позакласної роботи та спілкування між іншими шкільними працівниками.

Про це нагадав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. У випадку виявлення порушення освітян можуть покарати штрафом.

Отримати відповідне покарання можуть не тільки шкільні вчителі, а також директори шкіл, ректори й науково-педагогічні працівники, які свідомо ігнорують вимоги законодавства. Кремінь зауважив, що освітній процес — це всі види діяльності, що відбуваються на території навчального закладу.

"Тобто це і класна робота, і виховна робота, і спілкування здобувачів освіти та педагогічних представників у класах, учительських, їдальнях, коридорах, спортивних залах, на стадіоні, на території школи. Перерва — це теж освітній процес, і там має бути державна мова", — додав він.

Так, за словами посадовця, заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови на всіх освітніх рівнях. Також він зауважив, що учням, які належать до корінних народів або національних меншин, поруч із державною мають право на навчання рідною мовою. Це можливо забезпечити шляхом створення окремих класів для таких дітей.

"Плекаймо мову, розвиваймо освіту, виховуймо свідомого громадянина!" — додав він.

Нагадаємо, у червні соціологічна служба Центру Разумкова провела опитування, яке свідчить, що за останні 10 років кількість українців, які спілкуються вдома рідною мовою, зросла майже у півтора раза. При цьому 70% громадян вільно нею володіють.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.09.2024 01:22