Фото: прес-служба НАЗК

Вилучення з реєстру корупціонерів понад 10 тисяч осіб: у НАЗК попередили про ризик через новий закон

На підписі у президента перебуває законопроект №9586, який фактично видаляє з відповідного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення. Після видалення з реєстру засуджені раніше особи можуть знову повернутись до корупційних схем.

Про це повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, пише "Укрінформ".

Він сподівається, що президент не підпише проект закону стосовно вдосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. У разі підписання президентом і набрання законом чинності понад 10 тисяч осіб, засуджених за кримінальні корупційні злочини, будуть видалені з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

Водночас Новіков зазначив, що після видалення з реєстру засуджені раніше особи зможуть брати участь, наприклад, у державних закупівлях. І це, на думку Новікова, є величезним ризиком.

"Ми сподіваємося, що президент цей закон не підпише", — додав він.

Нагадаємо, Нацагентство з питань запобігання корупції відкрило доступ до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, із врахуванням безпекових аспектів. Реєстр було закрито з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Своєю чергою члени Північноатлантичного альянсу мають надати Україні інформацію щодо її корупціонерів. Йдеться про приховані статки у банках цих країн.

Раніше повідомлялось, що українці зможуть повідомляти про корупцію онлайн. У вересні Національне агентство з питань запобігання корупції планує запустити спеціальний портал.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.10.2023 14:13