Ілон Маск. Джерело: Forbes

Вимкнення Starlink біля Криму під час української операції: Маск назвав нову версію

Американський мільярдер Ілон Маск озвучив нову версію відключення супутникового зв'язку Starlink поблизу Криму. Як відомо, через це зірвалася спецоперація українських військових, які збиралися атакувати російський флот.

На цю тему він висловився на технологічній конференції All-In Summit. Ілон Маск заявив, що Starlink був вимкнений у районі Криму через американські санкції проти РФ, увімкнути його без спеціального дозволу від Білого дому він начебто не мав права.

"Причина, через яку Starlink не працював, насправді була в тому, що США ввели санкції проти Росії. Вони охоплюють Крим, і нам не дозволено включати зв'язок", — сказав він.

При цьому Маск ще раз підтвердив, що справді отримав запити від українських офіційних осіб з проханням увімкнути Starlink біля Криму на час операції. За словами мільярдера, він увімкнув би Starlink над півостровом, попри санкції, якби йому надійшла пряма директива від президента США Джо Байдена.

Вимкнення Starlink біля Криму: що відомо

Минулого року Ілон Маск зірвав спецоперацію українських спецслужб, коли ті планували атакувати російський флот у Криму дронами-камікадзе. За даними CNN, він екстрено вимкнув супутниковий зв’язок Starlink біля Криму, на який покладалися українські оператори морських дронів. Нібито він зробив це саме після того, як дізнався про плани атаки, бо боявся, що атака спровокує РФ на ядерний удар, а Маск опиниться причетним до цього.

Сам Маск стверджував, що Starlink взагалі ніколи не працював біля Криму, не кажучи про сам півострів. Відтак він отримав екстрений запит на увімкнення супутникового зв’язку у цьому районі, коли операція вже почалася, але відмовився це.

Своєю чергою, президентка компанії SpaceX Гвін Шотвелл заявила, що Starlink "ніколи не призначався для використання як зброї". Вона наголосила, що ЗСУ можуть користуватися терміналами Starlink для зв’язку, однак SpaceX не хоче, щоб інтернет-сервіс залучали до наступальних дій.

Нагадаємо, що Ілон Маск виправдовувався, що не вважає себе зрадником через ситуацію навколо вимкнення супутникового інтернету Starlink для українських військових поблизу Криму. А в Сенаті США закликали переглянути державні контракти з компанією SpaceX.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 11:45