Фото: gazeta-fp.com.ua/news

Вінницькі голубці стали нематеріальною культурною спадщиною України

Вінницькі голубці стали новим елементом нематеріальної спадщини України. Страву внесли до Національного реєстру.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Вінницької обласної військової адміністрації.

В обладміністрації зазначили, що ця страва побутує ледь не по всій Україні, хоча спосіб приготування може відрізнятися в різних регіонах. Тож звідусіль посипалися пропозиції про внесення цієї традиційної страви до Національного переліку.

Вінницький обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб "Готуємо голубці разом". Цей заклик спонукав до розкриття всіляких секретів. Адже одні використовують звичайні пелюстки капусти, інші – виноградне листя, гичку з буряка, пекінську капусту тощо. Начинка теж може бути різна: пшоно, рис, гречка і навіть картопля.

Після перегляду флешмобу всім захотілося приєднатися до популяризації голубців.

Працівники обласних центрів народної творчості подали до експертної ради документи, і наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року елемент "Приготування української традиційної страви "Голубці" внесли до Національного переліку, куди увійшла Вінниччина.

Нагадаємо, 29 листопада у Києві відбулася презентація Державного реєстру нерухомих пам’яток України — "єПам'ятка". Запуск інформаційно-комунікаційної системи запланований на січень 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.01.2024 04:45