Фото: Freepik

Виплати постраждалим на війні й нове правило для водіїв: що зміниться в Україні з 1 травня

З травня 2023 року на українців чекає низка змін. Зокрема, це нова допомога для осіб, які постраждали у зонах бойових дій, можливість для громадян задекларувати свої доходи, а також скасування одного зі штрафів для водіїв.

TrueUA розповідає, що нового чекає на громадян у травні.

Нова грошова допомога для постраждалих у зонах бойових дій

В Україні з 1 травня зможуть отримати одноразову грошову допомогу працівники об'єктів критичної інфраструктури, державні службовці й посадові особи місцевого самоврядування, які отримали важку шкоду здоров’ю при виконанні службових обов’язків в районах ведення бойових дій. Така норма закріплена у відповідному законі, який був ухвалений у березні 2023 року та підписаний президентом у квітні.

Йдеться про одноразову виплату для тих працівників критичних підприємств і державних установ, як отримали інвалідність при виконанні службових обов’язків у зонах, охоплених бойовими діями. У законі вказуються наступні суми виплат:

  • якщо отримано інвалідність I групи — 0,8 млн грн;
  • за інвалідність II групи — 0,5 млн грн;
  • за інвалідність III групи — 0,2 млн грн;
  • у разі загибелі держслужбовця чи працівника об'єкта критичної інфраструктури — 1 млн грн (гроші зможуть отримати родичі).

Виплату надаватимуть протягом трьох років після отримання інвалідності. Головною умовою для призначення такої допомоги є те, щоб поранення, каліцтво, контузія чи захворювання, які призвели до інвалідності, були отримані під час виконання посадових обов’язків після 24 лютого 2022 року в районах ведення бойових дій (цей список уряд регулярно оновлює) чи в районах, які піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам Російської Федерації.

Право на отримання одноразової допомоги за шкоду життю і здоров’ю мають:

  • працівники об'єктів критичної інфраструктури;
  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування.

Якщо ж людина, яка є представником однієї з цих категорій, загинула, грошову допомогу у розмірі 1 млн грн мають право отримати її близькі родичі:

  • батьки, якщо вони не були позбавлені батьківських прав до досягнення повноліття загиблим;
  • один із подружжя, який не одружився вдруге;
  • малолітні та/або неповнолітні діти;
  • повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в освітніх закладах різного рівня, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;
  • повнолітні діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
  • повнолітні діти, які мають свої сім'ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

Тарифи на комунальні послуги

У травні не очікується підвищення тарифів на електроенергію, воду та газ. 

Ціни на світло

Кабінет міністрів вирішив зберегти фіксовану ціну на електроенергію для українців до 31 травня 2023. Зараз в Україні діє подвійний тариф на електроенергію: 1,44 грн/кВт при споживанні до 250 кВт на місяць та 1,68 грн/кВт-год за весь обсяг при споживанні понад 250 кВт на місяць.

Водночас голова Нацкомісії з держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський заявляв про можливість підвищення тарифів на електроенергію для споживачів. Це зроблять через велику вартість відновлення енергетичної інфраструктури після російських обстрілів.

За його словами, розглядають два варіанти: до 2,40 грн та 2,80 грн за 1 кВт-год. Ущаповський переконував, що вразливі верстви населення платитимуть менше.

Тарифи на воду

У НКРЕКП повідомили, що тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення востаннє переглядалися у грудні 2021 року. Відтоді собівартість цих послуг відчутно зросла. Нацкомісія вже анонсувала підвищення тарифів у два етапи. Перший етап мав відбутися у квітні на 12,3% — планували врахувати зміни обсягів реалізації послуг, а також витрати на електроенергію. Та тариф у квітні не змінився.

Другий етап підвищення планується у липні — тарифи мають зрости на 14,1%. У травні підвищення не очікується. Ціни на цю послугу різнитимуться в областях України та залежатимуть від таких факторів:

  • джерел водопостачання;
  • віддаленості джерела від споживачів;
  • якості води у джерелі водопостачання;
  • технології очищення;
  • обсягу реалізації послуг;
  • стану основних фондів;
  • розгалуженості комунікацій тощо.

Вартість газу

У березні Кабмін продовжив дію положення про спеціальні обов’язки на ринку природного газу до 30 квітня. Тому вартість газу для побутових споживачів у квітні становила від 7,70 до 9,99 грн з огляду на область. 30 квітня завершилася дія положення, проте мораторій на підняття тарифів, накладений у травні 2022 року, не скасували. Поки що уряд офіційно не заявляв, чи підвищуватиме тарифи на газ із 1 травня.

Чи будуть вихідні на травневі свята

У 2023 році 1 травня припадає на понеділок, а 9 травня — на вівторок. Однак в Україні все ще діє воєнний стан, тому, згідно з законом, скасовуються всі додаткові вихідні дні. Відповідно українці відпочиватимуть лише в суботу та неділю.

За законом, кожен роботодавець може індивідуально ухвалювати рішення щодо введення вихідних днів. У недержавних компаніях керівники мають право схвалити додаткові вихідні дні на травневі свята 2023 року, щоб працівники могли відпочити.

Субсидії зменшаться

З 1 травня в Україні офіційно закінчується опалювальний сезон, тому субсидії зменшаться. Перерахунок здебільшого відбуватиметься автоматично.

Виплати для ВПО

Внутрішні переселенці (ВПО) можуть отримувати кілька видів держдопомоги. Зараз для ВПО доступні наступні виплати: по дві тисячі гривень на дорослого та по три тисячі гривень на дітей та осіб з інвалідністю. Будь-які зміни щодо виплат можна відстежувати на сайті Міністерства реінтеграції. Змін у травні не передбачається.

Граничний термін декларування доходів

До 1 травня 2023 року громадяни повинні були задекларувати свої доходи, одержані протягом 2022 року. Сплатити податки мають і ті волонтери, які не зареєстровані у спеціальному реєстрі волонтерів. Це стосується зокрема тих, хто збирає кошти на особисті банківські картки.

Платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору, подавши до податкових органів відповідну декларацію. Зокрема ця вимога стосується тих, хто у 2022 році отримував:

  • окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування;
  • доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів);
  • іноземні доходи.

Зміна процедури обміну старих лампочок на LED

Відсьогодні обміняти лампи розжарювання на LED-лампи можна буде лише в обласних центрах. Там зберігається найбільший попит. Для попереднього замовлення ламп необхідно зробити заявку у застосунку "Дія". Для обміну потрібно буде мати паспорт, ідентифікаційний код та самі лампи. Обміняти можна до п'яти ламп з будь-яким цоколем на таку ж кількість LED-ламп.

Зміна схеми підтримки біженців у Румунії

З 1 травня поточного року Румунія змінює схему підтримки біженців з України. Допомогу на оренду житла українці отримуватимуть протягом чотирьох місяців. Біженцям оплачуватимуть витрати на харчування та проживання.

Згідно із нововведеннями, уряд Румунії не виплачуватиме власникам житла коштів за схемою "50/20" за розміщення та харчування біженців. 50 лей на день (понад 400 грн) надходили власнику житла за кожного біженця. Ще 20 лей (приблизно 160 грн) — витрати на харчування на добу на людину. Чимало господарів давали ці кошти біженцям на руки, щоб вони самі купували продукти.

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді анонсували повернення податків на пальне. З 1 липня ПДВ на пальне зросте з 7% до довоєнних 20%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.05.2023 13:42