ВООЗ: підвищення акцизів на спиртне допоможе в боротьбі з алкоголізмом

18 СЕРПНЯ 2018 01:57

«Підвищення акцизів, можливо, - не найпривабливіша міра, але це найефективніший спосіб знизити попит на алкоголь і його споживання», - каже Деніел Чісхолм, представник ВООЗ в Європі і співавтор нового дослідження, повідомляє UN.

Дослідження, проведене ВООЗ і її партнерськими центрами в Канаді, було опубліковано в «Журналі по дослідженню алкоголю і наркотиків» в липні 2018 року. У ньому проаналізовано фінансова ефективність стратегій з контролю за споживанням алкоголю.

Використовуючи дані з 16 країн світу, в дослідженні оцінюються пов'язані з алкоголем витрати і вплив на здоров'я різних законів в цій області. Його мета - визначити найбільш ефективні заходи для зменшення шкоди від споживання алкоголю та поліпшення здоров'я населення.

Понад 5 відсотків смертей по всьому світу і понад 4 відсотків захворювань є прямим наслідком зловживання алкоголем. У дослідженні показано: досить підвищити акцизи на 50 відсотків, і шкода від алкоголю можна буде значно зменшити.

Цей захід більш ефективна і менш затратна, ніж наявні альтернативи: обмеження годин продажу алкоголю або реклами. Згідно з підрахунками, в разі підвищення акцизів додатковий рік здорового життя буде коштувати всього 100 доларів.

Однак недостатня інформованість населення про шкоду алкоголю для здоров'я і лобіювання з боку виробників алкогольних напоїв стає перешкодою для підвищення акцизів, попереджає Деніел Чісхолм, представник ВООЗ в Європі і співавтор нового дослідження.

«Ми очікуємо, що ці нові дані будуть сприяти прийняттю нових законів на національному рівні і допоможуть владі втілювати в життя ефективні заходи, що знижують шкоду від алкоголю», - заявила Карина Феррейра-Боргес, представник ВООЗ в Європі.

Європейський континент посідає перше місце в світі за рівнем споживання алкоголю. Причому ймовірність смерті, пов'язаної з впливом алкоголю в 7 разів вище для жителів східної частини Європи, ніж його середземноморської частини. Алкоголь особливо небезпечний для молодих жінок. Завдяки заходам, що вживаються урядами, споживання алкоголю в цьому регіоні знижується щороку на 2 відсотки.

Суспільство, 18.08.2018 01:57