Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вперше в історії людства: глобальна система, яка пересуває воду на Землі, вийшла з рівноваги

Вчені виявили, що глобальний колообіг води на Землі виведено з рівноваги. Така подія трапилася вперше в історії людства.

Як повідомляє CNN, це може викликати водну катастрофу, яка спричинить хаос для економіки, виробництва харчових продуктів та життя людей.

У звіті, який опублікувала Глобальна комісія з економіки води, йдеться, що десятиліття деструктивного землекористування та неправильного управління водними ресурсами призвели до антропогенної кліматичної кризи та створили "безпрецедентний стрес" для глобального колообігу води. Варто пояснити, що колообіг води належить до складної системи, за допомогою якої вода рухається по всій Землі.

У процесі колообігу вода випаровується з озер, річок і рослин та підіймається в атмосферу, утворюючи великі потоки водяної пари, здатні подорожувати на великі відстані перш ніж охолонути, конденсуватися і, зрештою, знову випасти на землю у вигляді дощу або снігу.

"Порушення колообігу води вже спричиняють страждання. Майже три мільярди людей мають проблеми з нестачею води. Без термінових дій наслідки будуть ще катастрофічнішими", — зазначає видання.

Наразі водна криза загрожує більш ніж 50% світового виробництва продовольства та ризикує скоротити економіку країн у середньому на вісім відсотків до 2050 року. Зокрема, у країнах з низьким рівнем доходу очікуються набагато більші втрати, а саме до 15% економіки.

"Вперше в історії людства ми виводимо глобальний колообіг води з рівноваги", — наголосив очільник Глобальної комісії з економіки води та автор звіту Йохан Рокстрьом.

За його словами, на опади, які є джерелом прісної води, більше не можна покладатися. Так, криза стає ще гострішою через величезну потребу людей у воді. У звіті підраховано, що в середньому людині потрібно щонайменше близько 4000 літрів на день, що значно перевищує 50-100 літрів, які, за даними Організації Об'єднаних Націй, необхідні для забезпечення основних потреб, і більше, ніж більшість регіонів зможуть надати з місцевих джерел.

Професор кліматології з Редінгського університету у Великій Британії Річард Аллан заявив, що діяльність людини змінює умови на Землі. Зокрема, атмосферу, яка нагріває земну поверхню, посилюючи як вологі, так і сухі екстремальні погодні умови, а також змінює режим вітру та опадів. За його словами, з кризою можна впоратися лише шляхом кращого управління природними ресурсами та масштабного скорочення забруднення планети.

Нагадаємо, раніше науковці повідомляли, що зміна клімату призводить до зміни кількості опадів і сильніших тайфунів. Зокрема, тайфуни та інші тропічні шторми на планеті можуть стати ще потужнішими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 18.10.2024 12:14