Фото: ТСН

Вперше з липня 2022 року: Блінкен і Лавров провели переговори

Очільники зовнішньополітичних відомств США й Росії Ентоні Блінкен і Сергій Лавров провели телефонні перемовини. Це перша розмова з липня 2022 року.

Про це повідомило МЗС Росії.

Зазначається, що під час перемовин піднімалося питання незаконного затримання в Росії журналіста американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого звинуватили у шпигунстві.

Лавров, як ідеться в повідомленні російського МЗС, сказав Блінкену про "нагнітання" ситуації у ЗМІ, й те, що Гершкович нібито був "узятий на гарячому під час спроби отримання секретних відомостей, здійснюючи під прикриттям журналістського статусу збирання даних, що становлять державну таємницю".

"Під час бесіди порушувалися також деякі актуальні питання двостороннього характеру", – додали в російському відомстві

Також переговори Блінкена та Лаврова прокоментували і у Державному департаменті США. Там зауважили, що  очільник американської дипломатії закликав Кремль негайно звільнити Гершковича й незаконно затриманого громадянина США Пола Вілана.

"Держсекретар і міністр закордонних справ Лавров також обговорили важливість створення умов, які дозволять дипломатичним місіям виконувати свою роботу", — додали у відомстві.

Що відомо про затримання американського репортера? 

30 березня стало відомо, що в Єкатеринбурзі співробітники ФСБ Росії затримали американського журналіста Гершковича. Російські спецслужби звинувачують його у шпигунстві. За даними ЗМІ, журналіст їздив писати матеріал про ставлення росіян до війни й про вербування місцевих жителів у ПВК "Вагнера". Також Гершкович їздив до Нижнього Тагілу. Там розташоване оборонне підприємство "Уралвагонзавод". 

Відзначимо, репортер близько шести років мешкає в Москві, висвітлює події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times.

Держсекретар США Ентоні Блінкен "рішуче засудив" арешт журналіста. У Білому домі наголосили, що "глибоко стурбовані" повідомленнями про затримання журналіста у РФ за звинуваченням у шпигунстві.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден закликав Росію звільнити заарештованого американського журналіста.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.04.2023 19:58