Фото: nato.int

Вступ Швеції до НАТО: в Туреччині назвали умову

Швеція повинна виконувати свої зобов'язання для досягнення членства в НАТО. Приклад Фінляндії є яскравим прикладом процесу вступу країни до Альянсу.

Таку заяву зробив міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер, пише Hürriyet Daily News.

Під час зустрічі з журналістами в Брюсселі Гюлер підтвердив підтримку політики альянсу відкритих дверей Туреччини та підкреслив важливість дотримання шведами тристороннього меморандуму.

"На наших двосторонніх зустрічах ми оголосили нашим союзникам, що Швеція може стати членом НАТО, як і Фінляндія, якщо вона виконає свої зобов'язання, зафіксовані в тристоронньому меморандумі", — заявив Гюлер.

Нагадаємо, 22 березня парламент Швеції офіційно схвалив законопроект, що дозволяє країні вступити до НАТО, коли її заява буде ратифікована всіма 30 членами альянсу. 4 квітня президент США Джо Байден привітав офіційний вступ Фінляндії до НАТО і закликав Туреччину та Угорщину негайно завершити процес ратифікації заявки Швеції на приєднання до альянсу.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО ще у травні 2022 року. Вони сподівалися на швидкий процес приєднання і були здивовані запереченнями Туреччини та Угорщини. На сьогодні із 30 країн-членів НАТО тільки Туреччина та Угорщина ще не ратифікували заявку Швеції, а до цього затягували й вступ Фінляндії. Для прийняття до складу НАТО нових членів потрібне схвалення всіх 30 країн, що входять до Альянсу.

Як повідомив 26 травня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром, країна робить усе можливе, аби вступ до Альянсу був якнайшвидшим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.06.2023 17:17