Вступ України в НАТО: у Міноборони вимагають гарантій приєднання до Альянсу після війни

Україна прагне стати членом Північноатлантичного Альянсу одразу після перемоги над Росією. Таку гарантію хочуть на саміті НАТО у Вільнюсі.

Про це в інтерв’ю Politico заявив заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов.

Він вважає, що НАТО має надати Україні перелік кроків, які необхідно здійснити "з чітким підтвердженням того, що наша країна є легітимним кандидатом" на членство в Альянсі. Гаврилов визнав, що членство Києва в Альянсі неможливе, поки триває повномасштабна війна, але після перемоги рух до НАТО повинен буди дуже коротким.

"Ми хотіли б почути план, дорожню карту або перелік дій, які повинні зробити обидві сторони — НАТО й Україна — для досягнення членства в дуже короткий період часу", — сказав Гаврилов.

Заступник голови Міноборони зазначив, що Україна вестиме переговори з НАТО про "систему гарантій безпеки" на перехідний період до членства в Альянсі. Зокрема зобов’язання країн НАТО допомогти Києву перемогти у війні, підтримку української економіки, а також підтримку санкцій та інших форм тиску на Росію.

Нагадаємо, Німеччина виступає проти приєднання України до Північноатлантичного альянсу під час війни з Росією. На порядку денному є прийняття до НАТО Швеції.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують нашу державу і будуть робити це й надалі.

Раніше Угорщина висловила ультиматум, що не підтримуватиме вступ України до ЄС та НАТО. Причина — "угорські школи на Закарпатті опинились у небезпеці". 

Також повідомлялось, що деякі держави-члени НАТО на саміті у Вільнюсі мають намір запропонувати Україні "дорожню карту" для вступу в Альянс. Проте, Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти такого розвитку подій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.06.2023 17:59