Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Вторгнення Ізраїлю до Лівану буде "судним днем", — посол

Наземне вторгнення Ізраїлю до Лівану призведе до сценарію "судного дня", внаслідок якого почнеться повномасштабний регіональний конфлікт на кількох фронтах. Зокрема, це призведе до радикалізації нового покоління в Європі.

Про це заявив посол Лівану у Великій Британії Рамі Мортада, пише The Times. Він наголосив, що збройні сили його країни, які тренуються разом з британцями, не будуть "стояти осторонь" і спостерігати, якщо ізраїльські війська почнуть воювати або "здійснять потужну повітряну атаку".

Зазначається, що слова посадовця прозвучали після того, як по всьому Лівану 17 та 18 вересня вибухнули пейджери й рації, які використовували бойовики "Хезболли". Внаслідок атаки загинули 37 осіб і понад 3000 отримали поранення.

"Ми натрапили на ризики повномасштабного регіонального конфлікту, і саме цього ми невтомно намагаємося уникнути", — додав Мортада.

Посол Лівану зауважив, що за останні роки "Хезболла" стала "грізною бойовою силою", і Єрусалим має винести уроки з історії та своїх минулих "принизливих поразок", таких як безрезультатна місячна війна з цим угрупованням, яка відбулася у 2006 році.

"Будемо сподіватися, що ми туди не дійдемо, тому що це сценарій кінця світу для всіх. Для Лівану це, безумовно, кінець світу, але Ліван не один постраждає у цій війні. Цього навчила нас новітня історія. Тому всі зусилля повинні бути спрямовані на те, щоб уникнути такого результату", — додав посадовець.

Видання додає, що Ліван і "Хезболла" звинуватили Ізраїль у синхронних вибухах тисяч портативних пристроїв, які спричинили хаос у рядах бойовиків у вівторок і середу, які, як припускають джерела безпеки, були здійснені ізраїльським агентством "Моссад".

Зазначимо, що у четвер, 19 вересня, військово-повітряні сили Ізраїлю розпочали операцію на території Лівану, яку контролюють бойовики "Хезболли". Ізраїльська армія завдала авіаційних ударів по ворожих цілях.

Очільник "Хезболли" Хасан Насралла назвав дії Ізраїлю "оголошенням війни". Він виступив на червоному фоні, що традиційно означає колір помсти. Насралла каже, що Ліван зазнав найбезпрецедентнішої атаки за всю свою історію — це стан війни.

Нагадаємо, раніше видання Reuters повідомляло, що ізраїльська спецслужба "Моссад" заклала незначну кількість вибухівки у п'ять тисяч пейджерів тайванського виробництва, які замовило ліванське угрупування "Хезболла". Зазначається, що це сталося за кілька місяців до вибухів у Лівані у вівторок, 17 вересня, коли було вбито дев'ятьох та поранено майже три тисячі людей, включно з бойовиками ліванського угрупування.

Раніше повідомлялось, що міністерство оборони США занепокоєне, що вибухи пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, можуть призвести до наземної війни. Бойові дії можуть спалахнути на півдні Лівану між Ізраїлем і "Хезболлою".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.09.2024 13:39