Олаф Шольц. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

"Я сказав — "ні": Шольц знову заперечив можливість постачання далекобійної зброї Україні

Канцлер Олаф Шольц заявив, що питання постачання Німеччини Україні високоточної зброї великої дальності в майбутньому не залежатиме від рішень партнерів з НАТО. Він узагалі виключає таку можливість.

Про це повідомило Radio Berg. Журналісти цитують заяву німецького канцлера під час спілкування з громадянами в місті Пренцлау (федеральна земля Бранденбург).

Шольц підтвердив свою відмову від постачання крилатих ракет Taurus (з дальністю дії близько 500 кілометрів) на тій підставі, що це спричинить "серйозний ризик ескалації".

"Я сказав — "ні". І, звичайно, це стосується й іншої зброї, якби ми її надали та яка могла би стріляти туди з такої великої відстані. Це рішення залишається в силі. Навіть якщо інші країни вирішать по-іншому", — заявив він.

Журналісти зауважили, що президент України Володимир Зеленський неодноразово звертався та продовжує звертатися до союзників із проханням надати нашій країні зброю дальньої дії, щоби мати можливість атакувати російські логістичні та військові аеродроми військово-повітряних сил далеко на території Російської Федерації.

Станом на теперішній момент, найбільш далекобійною зброєю, яку постачає Німеччина, є ракетна установка Mars II, яка здатна вражати цілі на відстані 84 кілометри. При цьому німецький уряд дозволив використовувати цю зброю або самохідну гаубицю PzH 2000 (з дальністю дії 56 кілометрів) лише на обмеженій території навколо Харкова по цілях на російській землі.

Медійники з Radio Berg додали, що США, Велика Британія та Франція надали Україні крилаті ракети з дальністю дії до 300 кілометрів.

Зараз триває дискусія про те, чи варто дозволити застосовувати цю зброю проти цілей на території Росії. Зокрема, президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер зустрілися з цього приводу у Вашингтоні в п'ятницю, але не ухвалили остаточного рішення.

Нагадаємо, сьогодні агенція Reuters повідомила, що Україна спочатку просила США дозволу використовувати ракети ATACMS для ураження російських авіабаз. Однак зараз серед потенційних цілей для українських далекобійних ударів — російські військові командні центри, склади пального й озброєння, а також місця зосередження військ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2024 23:35