Ракетний комплекс ATACMS. Фото: "Вікіпедія"

Дозвіл на далекобійність: Україна змінила цілі для ударів ракетами ATACMS, — Reuters

Україна спочатку просила США дозволу використовувати ракети ATACMS для ураження російських авіабаз. Однак зараз серед потенційних цілей для українських далекобійних ударів — російські військові командні центри, склади пального й озброєння, а також місця зосередження військ.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на двох європейських дипломатів, які спілкувалися з журналістами на умовах анонімності.

Вони зазначили, що Україна передала США та Великій Британії список потенційних цілей на території Росії, які можуть бути уражені західною далекобійною зброєю, якщо це дозволять. За їхніми словами, спочатку українці хотіли використовувати американські ракети великої дальності ATACMS для ураження російських авіабаз.

Але Пентагон заявив, що 90% російських літаків, які запускають планерні бомби, що є однією з головних загроз для України, перебувають на аеродромах, розташованих щонайменше за 300 кілометрів від підконтрольної Україні території. Це ставить їх поза зоною досяжності системи ATACMS.

За словами офіційних осіб, тепер Україна хоче використовувати ракети для ударів по російських військових командних центрах, складах пального й озброєння, а також по місцях зосередження військ. На додаток до американських ATACMS, Київ хоче завдавати ударів по Росії на великі відстані, використовуючи ракети Storm Shadow, надані Великою Британією, та майже ідентичні французькі ракети SCALP.

Хоча очікується, що Велика Британія звернеться до США за схваленням перед тим, як зняти обмеження на ракети Storm Shadow, французьке дипломатичне джерело повідомило, що Парижу не потрібен дозвіл Вашингтона на використання Україною французьких ракет.

У той час, як США та Велика Британія обговорюють можливість дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів вглиб Росії, деякі американські чиновники глибоко скептично ставляться до того, що це суттєво вплине на боротьбу Києва проти російських загарбників.

Американські посадовці зазначили, що Україна вже має можливість вражати цілі в Росії за допомогою безпілотників. Американські ракети великої дальності ATACMS могли би посилити цей потенціал, але вони занадто дорогі й обмежені в кількості, щоби змінити динаміку. Крім того, Кремль значною мірою вивів російські військові літаки, що запускають планерні бомби, за межі досяжності американських ракет. Американські посадовці також вважають, що Київ має зосередитися на зупинці російського наступу на Сході України.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс міг докласти більше зусиль, аби запобігти повномасштабному вторгненню Росії на територію України у лютому 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2024 19:40