Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Як доступ до Інтернету впливає на якість життя: несподівані результати опитування

Вчені з'ясували, що доступ до мережі Інтернет позитивно впливає на якість життя людей. Результати нового опитування мешканців зі 168 країн світу показали, що 84,9% учасників дослідження мають вищий рівень щастя та соціального життя.

Про це повідомляє The Guardian. 

"Наш аналіз вперше перевіряє, чи впливає доступ до інтернету та регулярне користування ним на добробут людей на глобальному рівні", — зазначає співавтор дослідження професор Ендрю Пшибильський з Оксфордського університету.

Проте вчені застерігають від передчасних та необережних висновків. Вони зазначають, що дослідження не змогло довести причинно-наслідковий зв'язок і не розглядало, скільки часу люди проводять в Інтернеті та з якою метою. Крім того, науковці не змогли врахувати всі фактори, які могли б вплинути на якість життя опитаних ними людей. 

Ендрю Пшибильський з доктором Матті Вуорре з Тілбурзького університету в Нідерландах дослідили дані, які були зібрані з 2006 по 2021 рік. В ході дослідження опитали близько 2,4 мільйона учасників віком від 15 років.

Результати дослідження показали, що люди, які мали доступ до Інтернету, заявляли, що мають вищий рівень щастя та соціального життя. Також вони запевняли, що відчувають сенс життя та добробут спільноти.

Водночас дослідники наголошують, що попри те, що Інтернет може бути корисним інструментом, він також може мати негативні наслідки.

"Те, що люди повідомляють про вищий рівень добробуту, не означає, що в мережі з ними не відбувається нічого негативного", — наголосив професор Сімеон Йейтс з Ліверпульського університету.

Доцентка інформаційних систем та менеджменту Університету Ворвіка Швета Сінгх зазначає, що в Інтернеті немає абсолютно безпечного середовища. Вона додає, що наразі кількість випадків секстингу — обміну особистими фото або відео сексуального характеру за допомогою електронних пристроїв — у Канаді досягла нового максимуму, і особливо постраждали від цього хлопці підліткового віку.

"Мені дуже хочеться погодитися з цими висновками опитування й справді сподіватися, що вони повністю правдиві, але, на жаль, є контраргументи, які свідчать про те, що це не завжди так", — говорить Сінгх.

Нагадаємо, у квітні прес-служба Національного банку повідомила, що в Україні шахрайство з банківськими картами найчастіше відбувається через Інтернет, і лише мала частина афер припадає на фізичні пристрої, такі як банкомати та термінали. Більшість шахрайських випадків спричинена розголошенням особистих даних самими власниками платіжних карток. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 14.05.2024 14:30