Фото: Freepik

Як оцінити власну вагу і що робити, коли вона є надмірною: поради медиків

Надмірна вага і високий відсоток жирової тканини в організмі є доволі небезпечними. У людей, які мають зайві кілограми, підвищений ризик виникнення проблем зі здоровʼям. 

Про те, як оцінити власну вагу і що робити, коли вона є надмірною, розповіли у Міністерстві охорони здоров'я.

Для того, щоб правильно оцінити власну, вагу використовують вимірювання індексу маси тіла (ІМТ) та обхвату талії. Це найкраще зробити у сімейного лікаря, але можна розрахувати й самостійно. 

Як вимірюють і інтерпретують ІМТ?

Індекс маси тіла — це показник, який з урахуванням зросту й ваги допомагає визначити, чи є вона (вага) здоровою. ІМТ розраховують за такою формулою:

ІМТ = вага (кг) ÷ квадрат зросту (м)

Наприклад, якщо зріст людини 170 см, а вага — 70 кг, то ІМТ = 70 ÷ (1,7 х 1,7) = 24,2.

Така формула підходить лише для дорослих, старших за 18 років.

"Для дітей віком від двох років для розрахунку ІМТ, окрім зросту й ваги, враховують також вік і стать. Крім того, цю формулу не застосовують до вагітних", — пояснюють в МОЗ.

Як інтерпретувати отримані значення ІМТ?     

  • ІМТ менше за 18,5  — недостатня вага.
  • ІМТ від 18,5 до 24,9 — ідеальний. Це діапазон здорової ваги.
  • ІМТ від 25,0 до 29,9  —  надмірна вага.
  • ІМТ 30,0 і вище — ожиріння.

У МОЗ наголошують, що високі показники ІМТ самі по собі не можуть свідчити про стан здоров’я. Адже професійні спортсмени, які мають розвинену мускулатуру, можуть мати здорову вагу, навіть якщо їхній ІМТ класифікується як ожиріння, адже м’язи набагато важчі за жир.

Як виміряти обхват талії?

Надлишковий абдомінальний жир (жир у зоні живота) підвищує ризик розвитку хвороб, пов'язаних з ожирінням. У людини може розвинутися цукровий діабет та серцево-судинні захворювання. Тому ще одним способом оцінити потенційний ризик захворювання є вимірювання обхвату талії.

Співвідношення обʼєму талії до зросту розраховують так:

СОТ = обхват талії трохи вище пупка (см) ÷ зріст (см).

"Співвідношення обʼєму талії до зросту 0,5 або більше свідчать про те, що ви маєте підвищені ризики для здоровʼя", — пояснили в Міністерстві охорони здоров'я.

Чим загрожує ожиріння?

Надмірна вага й ожиріння — це комплексна проблема, яка часто виходить за межі поради про зменшення кількості споживаної їжі. Окрім шкідливих звичок, причиною можуть бути генетичні проблеми, захворювання щитоподібної залози тощо. Підвищити ймовірність набору зайвої ваги можуть і деякі медикаменти.

Медики наголошують, що ожиріння скорочує тривалість життя в середньому на три-десять років і підвищує ризик багатьох інших захворювань: діабету, ішемічної хвороби серця, деяких видів раку, інсульту. Надлишкова вага також може вплинути на якість життя і сприяти виникненню проблем з психічним здоровʼям, таких як депресія. До того ж ожиріння впливає на самооцінку.

У МОЗ рекомендують дотримуватися принципів здорового харчування і регулярно займатися фізичною активністю (2,5 — п'ять годин на тиждень).

"Тож якщо ви живете із зайвою вагою, зверніться до свого лікаря. Він допоможе вам знайти причини надлишкової ваги та порадить, що потрібно зробити, щоби її нормалізувати, а отже — знизити ризики для здоров’я", — додали медики.

Нагадаємо, раніше дієтолог Олег Швець розповів, як їсти ласощі, щоб вони не зашкодили людському організмові. Більше про це — читайте у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 21.01.2024 05:16