Фото з відкритих джерел

Як їсти солодощі без шкоди для здоров'я: поради дієтолога

Солодощі мають властивість миттєво підняти настрій, тому посмакувати ними люблять дорослі та діти. Проте не варто зловживати смаколиками, адже вони приносять шкоду не лише фігурі, а й здоров'ю.

Як їсти ласощі, щоб вони не зашкодили людському організмові, розповів дієтолог Олег Швець.

За його словами, печиво та цукерки можуть бути частиною здорової моделі харчування протягом усього життя. Проте для уникнення шкоди зі збереженням задоволення, їх слід "їсти нечасто та чим менше, тим краще".

"Солодощі дають швидкоплинний сплеск задоволення. А надмірна кількість тістечок, печива, цукерок, морозива, з часом призводять до ініціації механізмів виникнення ожиріння та діабету", — написав він у Facebook.

Дієтолог попередив, що переїдання солодкого впливає на рівень інсуліну, порушує нормальні метаболічні процеси та виснажує можливості компенсації різких коливань рівня цукру в крові.

"Іншими словами, десерт може бути приємним на смак, але за нього доведеться заплатити певну ціну", — пояснив експерт.

Але, за словами Швеця, повністю відмовлятися від десертів не варто. Це може призвести до порушення запроваджених обмежень та зрештою зруйнувати здорове харчування.

"Спробуйте дозволити собі улюблене солодке, однак в помірній кількості та з іншими, здоровішими продуктами. Наприклад, якщо у вас є тяга до шоколаду, розтопіть трохи чорного шоколаду та скуштуйте його з виноградом або з іншими ягодами чи фруктами", — пояснив дієтолог.

До того ж експерт порадив, що найкраще їсти "заборонені" солодощі один раз на тиждень. Проте це не означає, що можна споживати їх без обмежень. Якщо людина зовсім не може втриматися без солодкого, то потрібно обирати продукти, які містять менш ніж сто калорій на порцію.

"Такий вибір буде зваженим. Також варто побалувати себе чимось, що не є на 100% цукром. Наприклад, вибирайте ласощі, до складу яких входять горіхи (відомі джерела корисних жирів). Споживання солодкого — час від часу та в помірній кількості — дає змогу насолоджуватися улюбленими ласощами без відчуття провини", — додав Швець.

Поради, які допоможуть періодично споживати десерти та подолати надмірне захоплення солодощами:

  • зменшити розмір порції;
  • робити акцент на рослинній їжі, багатій на харчові волокна. Такі продукти та страви забезпечують насичення без надходження надмірної кількості калорій;
  • їсти потрібно повільніше. Це забезпечує триваліше насичення та пізніше повернення голоду. 
  • додати фізичної активності. Експертні організації рекомендують 10 000 кроків щодня.

Нагадаємо, фахівці сайту Daily Express поділилися порадами, як насолоджуватися святковими застіллями та не отримати зайвих сантиметрів на талії та стегнах. Більше про це — читайте у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 18.01.2024 13:46