Фото: Facebook Viktor Liashko

Як працюватимуть медзаклади в режимі відключення світла: заява МОЗ

Українські медичні заклади готові працювати в умовах аварійних відключень енергопостачання. Водночас через відключення світла планові операції в цих установах припиняти не будуть.

Таку заяву зробив глава Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко, пише "Українське радіо".

Він наголосив, що у мережах лікарень 11 тисяч генераторів, а з них упродовж воєнного стану було поставлено понад трьох тисяч. Це, як зазначає Ляшко,  вже генератори більшої потужності — понад 50 кВт.

За його словами, у 2020 році, коли всі медзаклади переходили на Програму медичних гарантій і на фінансування із НСЗУ, обов'язковою вимогою для одержання фінансування із державного бюджету була наявність дизельного чи бензинового генератора.

"Зараз є доручення прем'єр-міністра всім обласним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, чітко відпрацювати маршрути, як доставляти пальне до критичної інфраструктури на випадок, якщо понад п'ять днів немає електроенергії", — йдеться у заяві очільника МОЗ. 

Також, як підкреслив Віктор Ляшко, розглядається при блекаутах питання теплопостачання і водопостачання, щоб заклад мав можливість забезпечити повну автономну роботу.

"Це значить, що в нього є дизель-генератор, своя артезіанська свердловина і котельня на альтернативному паливі. Це або твердопаливний котел, або індивідуальна газова котельня для опалення саме цього закладу. Таким чином ми розуміємо мережу закладів, якщо відключиться усе. І саме в цю мережу закладів перенаправляються маршрути пацієнтів", — додав Віктор Ляшко.

Раніше гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко заявив, що станом на 15 травня в Україні немає блекаутів, але впроваджено короткочасні графіки аварійних відключень. Це пов'язано із незначним дефіцитом електроенергії.

Водночас через значний дефіцит в українській енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання були введені екстрені відключення в деяких регіонах. 

Нагадаємо, 15 травня заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що в Україні доведеться підвищити тарифи на електроенергію. Це пов’язано з нинішньою ситуацією в енергосистемі. Однак остаточне рішення ще не ухвалено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.05.2024 13:17