Фото: росЗМІ

Як Путін використає парад у Москві: пояснення ISW

Президент Росії Володимир Путін намагається продемонструвати вплив Росії в Центральній Азії. Для цього він використовує парад 9 травня в Москві.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

На парад Кремль запросив лідерів своїх давніх країн-сателітів. За повідомленнями, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садір Джапаров, президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв та президент Таджикистану Емомалі Рахмон, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко та прем'єр Вірменії Нікол Пашинян візьмуть участь у параді 9 травня.

Про візит Джапарова до Москви стало відомо 23 квітня, а про приїзд Токаєва, Мірзієєва, Рахмона та Лукашенка російські ЗМІ повідомили лише 8 травня, лише за день до параду. Агентство ТАСС повідомило, що Путін також запросив президента Туркменістану Сердара Бердимухамедова, але той не підтвердив своєї участі. У ніч на вівторок джерело агентства повідомило, що Бердимухамедов таки приїде до Москви.

Пізнє оголошення про участь лідерів країн Центральної Азії, ймовірно, свідчить про їхнє небажання демонструвати пряму та публічну підтримку війни, незважаючи на спроби Кремля це продемонструвати.

В ISW вказують, що 2022 року жоден іноземний лідер не відвідав святкування Дня перемоги в Москві, а Казахстан, Киргизстан та Узбекистан не проводили паради у 2022 році, посилаючись на коронавірусні обмеження.

Нагадаємо, Росія скасувала заходи до так званого Дня перемоги в низці регіонів. Це може свідчити про все більше відчуття загрози серед російського керівництва у зв’язку з останніми атаками безпілотників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.05.2023 07:32