Фото: росЗМІ

Як російські пропагандисти змінювали риторику, коментуючи заколот "вагнерівців": пояснення британської розвідки

Російські державні ЗМІ відреагували на заколот групи "Вагнера" 24 червня 2023 року у три етапи. Пропагандисти спочатку були здивовані заколотом і не були готові, а російське телебачення зберегло звичний розклад.

Про це у Twitter повідомило Міноборони Великої Британії.

Зазначається, що після придушення повстання російські державні ЗМІ намагалися "виправити" заяви про пасивність сил безпеки. Наративи пропагували ідею про те, що президент Володимир Путін переміг, зірвавши повстання, уникнувши при цьому кровопролиття, і прагнув об’єднати країну за президентом.

Приблизно через тиждень держава почала применшувати значення власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина та заколоту, заплямувавши його авторитет.

Практично усі канали Wagner Telegram замовкли, швидше за все, через втручання держави. Водночас Путін взяв на себе надзвичайно помітні публічні дії, прагнучи продемонструвати силу.

Інфографіка: Британська розвідка

Нагадаємо, у Білорусі почали зводити табори для розміщення терористів ПВК "Вагнера". Перший табір на вісім тисяч людей зводять за 200 кілометрів від кордону з Україною. Його облаштують в Осиповичах Могильовської області.

Відомо, що ввечері 24 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори. Пізніше у Кремлі заявили, що з Пригожина знімуть обвинувачення, а сам він поїде до Білорусі.

Раніше повідомлялось, що на цвинтарі знищених в Україні бойовиків ПВК "Вагнера" у Краснодарському краї РФ з’явилося 776 нових могил. І це лише за останні сім місяців.

Інститут вивчення війни повідомляв, що наслідки збройного повстання "Вагнера" для найманців та Пригожина залишаються незрозумілими, але Україна вже виграла від заколоту і може виграти ще більше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.07.2023 09:12