Обстріл аеродрому в Бердянську. Скріншот із відео

Як у стратегічній перспективі вплинуть на окупантів удари по аеродромах Бердянська та Луганська: пояснення британської розвідки

На аеродромах Бердянська та Луганська 17 жовтня 2023 року уразили декілька російських вертольотів і засобів ППО. Масштаби збитків наразі не підтвердили, але, ймовірно, йдеться про знищення дев’яти російських військових гелікоптерів у Бердянську та п’яти — в Луганську.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки. У відомстві нагадали: при цьому Україна стверджує, що вперше використала надані США армійські тактичні ракети великої дальності (ATACMS).

"Ураховуючи те, що російська постійна авіаційна підтримка була вкрай поганою, російські оборонні лінії стали все більше залежати від ротацій на тлі наступу України. Бердянськ використовували, як основну передову оперативну базу на південній осі, яка забезпечувала як матеріально-технічне забезпечення, так і наступальну / оборонну спроможність", — зазначили британські розвідники.

За їх словами, цілком імовірно, що ці втрати вплинуть на здатність Росії як захищатися, так і вести подальшу наступальну діяльність на цьому напрямку.

"Ураховуючи нинішнє навантаження на російське військове виробництво, підтверджену втрату будь-яких літальних апаратів важко компенсувати в коротко- та середньостроковій перспективі", — вважають британці.

Вони додали, що ця втрата також, імовірно, створить додатковий тиск на російських пілотів і літаки, які вже страждають від бойового виснаження та проблем з обслуговуванням через непередбачену затяжну кампанію.

"Існує реальна ймовірність того, що цей удар змусить Росію знову перенести свої оперативні бази та вузли управління далі від лінії фронту, збільшивши навантаження на логістичні ланцюги", — зробили висновок у Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, що в мережі з'явилися супутникові знімки після атаки Сил оборони по аеродромі у тимчасово окупованому Бердянську у ніч 17 жовтня. Українські військові вдарили по летовищі ракетами ATACMS. На світлинах Planet Labs, які є у розпорядженні журналістів, помітні місця ураження. На супутниковому фото — частина злітної смуги аеродрому, на якій раніше розташовувались гелікоптери.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.10.2023 09:22