Фото: ДТЕК

Яка ситуація в українській енергосистемі перед новорічними святами: заява Міненерго

Станом на 30 грудня дефіциту електроенергії в українській енергосистемі немає. Водночас ворожими обстрілами були пошкоджені повітряні лінії та обладнання підстанцій у Київській, Дніпропетровській, Херсонській областях.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики на сайті Уряду.

За даними відомства, дефіциту електроенергії в енергосистемі немає. Енергосистема збалансована: у резерві є два блоки ТЕС та потужності ГАЕС. Графіки відключень електроенергії не застосовуються.

"В аварійний ремонт протягом доби виходили два блоки ТЕС. Один з них уже повернуто до роботи. Тривають і планові ремонти, необхідні для посилення стійкості роботи обладнання", — йдеться у повідомленні Міненерго.

Наслідки ворожих обстрілів

На одній з повітряних ліній 330 кВ на Київщині після обстрілу РФ було виявлено обірвані та пошкоджені проводи, тому лінію вивели в аварійний ремонт.

На Дніпропетровщині через ворожий обстріл відключалась повітряна лінія 150 кВ, що приєднана до ТЕС, а також підстанція 150 кВ. У Херсоні відключилась повітряна лінія 35 кВ. Внаслідок цього були порушення у роботі ТЕЦ. Також на Херсонщині внаслідок обстрілу було пошкоджено обладнання підстанції 150 кВ.

Яка ситуація у мережі

У Міненерго повідомили, що через помилкові дії персоналу на підстанції 330 кВ у Дніпропетровській області відключилося обладнання. При цьому знеструмилась інша підстанція 150 кВ, до якої підключена місцева промисловість, а також відключилась СЕС. Невдовзі всіх споживачів, а також СЕС під'єднали.

У Донецькій області сталося знеструмлення повітряної лінії 110 кВ, що призвело до відключення трьох підстанцій 110 кВ, до яких приєднані побутові споживачі. Усіх споживачів уже заживлено.

Україна здатна імпортувати

У відомстві наголосили, що станом на сьогодні імпорт електроенергії запланований в обсязі 13 859 МВт*год. Експорту не передбачається.

За даними "Укренерго", в Україні не планується введення обмежень на електроспоживання на новорічні свята, оскільки наразі в енергосистемі фіксується профіцит через знижене споживання. В компанії зазначили, що останніми днями у мережі поширюються фейки щодо відключень світла на свята. Однак ця інформація не відповідає дійсності.

Нагадаємо, у листопаді голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький запевнив, що упродовж ремонтної кампанії енергетики відновили функціональність 95% підстанцій. За його словами, енергосистема України витримає будь-які атаки з боку ворога.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.12.2023 15:14