Фото: Pexels

Яке церковне свято 21 грудня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У четвер, 21 грудня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять святої мучениці Юліанії. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та що не можна робити у цей день.

Що відомо про мученицю Юліанію

Свята народилася у місті Нікомідії на батьківщині язичника Африкана. Коли дівчині виповнилося дев'ять, її заручили з хлопцем, на ім'я Єлевсій. Розчарувавшись у язичницькій вірі, вона таємно прийняла хрещення, а потім відмовилася від весілля. Батько вмовляв доньку не розривати заручини. Не домігшись бажаного, він став жорстко бити спадкоємицю та віддав її на суд єпарху міста, яким був Єлевсій.

Фото: bessarabia.in.ua

Фото: bessarabia.in.ua

Святу довго і жорстоко катували, але вона після кожних тортур отримувала від Бога зцілення і нові сили. Катування відбувалися при великій кількості людей, з яких 500 чоловіків та 130 жінок, бачачи непохитність і мужність святої, чудесні зцілення її від ран, сповідали віру в Ісуса Христа. За це вони були обезголовлені, хрестившись власною кров'ю. 

Згодом Єлевсій засудив Юліанію до смерті. Сповідниця прийняла вирок з радістю, прославила Господа та прийняла мученицький вінець. Страта відбулася в 304 році.

Що не можна робити у цей день

  • У цей день не можна бажати здоров'я і щастя, адже за повір'ям, все відбудеться з точністю до навпаки.
  • Не можна 21 грудня підглядати та підслуховувати, бо можна занедужати на хворобу, пов'язану зі слухом і зором.
  • Заборонено цього дня давати будь-які обіцянки, підіймати із землі речі, оскільки це призведе до втрат.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували статтю про те, коли будуть новорічні та різдвяні свята в Україні у 2023-2024 роках та чи будуть ці дні вихідними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 21.12.2023 05:25