Фото: соцмережі

Новорічно-різдвяні свята 2023-2024 року: повний перелік вихідних днів і нових дат

В Україну наближається період новорічно-різдвяних свят. Цього року Православна церква повністю перейшла на григоріанський календар, згідно з яким Різдво, Маланки, Щедрий вечір та Водохреща святкуватимуть в інші дні.

TrueUA розповідає, коли будуть новорічні та різдвяні свята в Україні у 2023-2024 роках та чи будуть ці дні вихідними.

Календар новорічних свят 

Тепер зимові свята відзначатимуть у такі дні:

День святого Миколая — 6 грудня. Це одне з найбільш важливих релігійних свят. Особливо його чекають діти, бо у цей день вони отримують подарунки.

Святвечір — 24 грудня. У цей день українці до появи на небі першої зірки не їдять нічого, а потім сідають за святковий стіл, на якому обов'язково повинно стояти 12 пісних страв (за кількістю місяців в році та апостолів Христа).

Різдво Христове — 25 грудня. Це одне з найбільших християнських свят, яке вшановує народження Сина Божого, Ісуса Христа, у Вифлеємі. 

Щедрий вечір — 31 грудня. Його ще називають "Щедра кутя". Цього дня молодь щедрує, бажаючи всім гарного Нового року. За співи щедрівники отримують гроші та солодощі.

Новий рік — ніч на 1 січня. Це свято означає початок нового календарного року. Святкують його всією родиною або з друзями за святковим столом.

День святого Василія Великого — 1 січня. Хлопчики вранці ходять від хати до хати та посівають зерном. Пізніше господарі його збирають і віддають домашній птиці, щоб добре неслася. 

Водохреща — 6 січня. Це одне з найбільших християнських свят зимового циклу, яке вшановує хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Християни обов'язково відвідують службу, а потім освячують воду. Її набирають і несуть до себе додому. Освячена у цей день вода має цілющі властивості.

Стрітення Господнє — 2 лютого. Це свято закриває новорічно-різдвяний цикл свят. У цей день віряни йдуть на службу до церкви, де освячують воду та свічку, яка після освячення набуває властивості оберігати від грому.

Коли відпочиватимуть українці

Вихідні дні у 2023-2024 році припадають на 30, 31 грудня, 6 та 7 січня. Додаткові вихідні може надати лише приватний бізнес. Раніше святкові дні які припадали на будень, були вихідними, але у зв’язку з воєнним станом — вихідні скасовано.

Нагадаємо, раніше ми писали про весь цикл зимових українських свят за новим календарем. Ознайомтеся, щоб не пропустити жодного у 2023-2024 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.12.2023 05:38