Фото: don.kyivcity.gov.ua

Сьогодні церква вшановує преподобного Нестора Літописця: що не можна робити в цей день

Згідно з новим церковним календарем, 27 жовтня християни вшановують пам'ять преподобного Нестора Літописця. Святий молитовно допомагає усім, хто навчається або присвятив життя науці та дослідженням.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято. 

Що відомо про Нестора Літописця

Нестор — монах Києво-Печерської лаври, автор найдавнішого літопису України, укладеного на початку 12-го століття — "Повісті врем'яних літ". Народився він, ймовірно, у Києві в 1056 році. Саме він почав збирати перші відомості про києво-печерських ченців. 

Преподобний прийшов в Печерський монастир ще за ігуменства преподобного Феодосія, який був для нього взірцем великим у подвигах, а в чернецтво його постриг наступний ігумен Стефан. Потім його було посвячено в дияконський сан. Саме Нестору у 1091 році було доручено разом з двома ченцями монастиря відшукати мощі преподобного Феодосія.

Дожив Нестор Літописець до глибокої старості, не перестаючи трудитися над літописом. Господь прославив його нетлінними мощами, засвідчивши, що описувач життя святих написав собі житло на небесах.

Фото: blagovist.church.ua

Преподобний Нестор похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Біля його мощей постійно горить лампадка та стоять квіти — це подяка вірян за молитовну допомогу. 

Що не можна робити 9 листопада

  • Не ображайтеся, не конфліктуйте і не пліткуйте — можна розгнівати святого Нестора.
  • Не варто реагувати на уїдливі коментарі оточуючих.

Що можна робити вірянам

Сьогодні давали обіцянки, які не можна було порушувати протягом усього року. А молоді дівчата йшли до церкви й ставили свічку перед образом Божої Матері, щоб та захистила їх від бід.

Нагадаємо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, змістилися на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Раніше Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.10.2023 05:23