Фото: Pixabay

Деякі пенсіонери можуть розраховувати на збільшення виплат влітку: хто отримає надбавки

Протягом літніх місяців в Україні не заплановано індексацію або перерахунок пенсій, водночас деякі категорії громадян можуть розраховувати на збільшення пенсійних виплат завдяки надбавкам.

Як повідомляють у Пенсійному фонді, доплата за віком є однією з найбільш популярних надбавок до пенсій та передбачена вона для пенсіонерів.

Ця доплата є щомісячною та нараховується автоматично, коли пенсіонер досягає вказаного віку, за умови, якщо розмір пенсії не перевищує 10 340 гривень. Також пенсіонери, які мають особливі заслуги перед державою, можуть отримати за це надбавку. Розмір надбавки визначається індивідуально та залежить від рівня та характеру заслуг людини. 

Розмір надбавки, яку отримують пенсіонери віком від 70 до 74 років, складає 300 гривень. Для пенсіонерів віком від 75 до 79 років передбачена надбавка у розмірі 456 гривень. Якщо пенсіонер досягнув віку у 80 років, то йому належить надбавка 570 гривень.

Як зазначили у ПФУ, до Дня Незалежності України уряд виплатить одноразову допомогу таким категоріям громадян: 

  • особам з інвалідністю внаслідок війни;
  • колишнім малолітнім вʼязням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, яким на момент увʼязнення не виповнилося 14 років;
  • особам з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин.

Особи з інвалідністю I групи можуть розраховувати на одноразову виплату в розмірі 3100 гривень, II групи — 2900 гривень, а III — 2700 гривень.

Також виплата в розмірі 650 гривень передбачена для таких категорій громадян:

  • члени сімей загиблих або померлих ветеранів війни;
  • члени сімей загиблих або померлих Захисників і Захисниць України;
  • дружини або чоловіки померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге;
  • дружини або чоловіки померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге.

Можуть розраховувати на одноразову виплату в розмірі 1000 гривень такі категорії громадян, як учасники бойових дій та постраждалі учасники Революції Гідності, а також неповнолітні на момент позбавлення волі вʼязні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків.

Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, отримають 3 100 гривень одноразової виплати.

Нагадаємо, що в Україні оформити пенсію можна дистанційноДля цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис та скан-копії документів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.04.2024 04:27