Ольга Стефанішина. Джерело: eu-ua.org

Які країни є головними противниками запрошення України в НАТО: заява Стефанішиної

Інтеграцію України до Північноатлантичного альянсу блокують Сполучені Штати Америки та Німеччина. Ці держави не дають розвиватися діалогу щодо членства нашої країни в НАТО.

Про це на 16-му щорічному Київському безпековому форумі повідомила віце-прем'єр Ольга Стефанішина, пише УНІАН. Вона наголосила, що зараз весь діалог із союзниками та штаб-квартирою НАТО обмежується закликами поводити себе спокійно на саміті, оскільки ніхто не знає, "яким буде твіт Трампа після зустрічі".

Ще до торішнього саміту Київ пропонував союзникам надати Україні запрошення, яке гарантує їй членство у військово-політичному блоці. Проте партнери не вважають, що Альянс може дати Києву гарантії безпеки та захисту, яких вона потребує.

Стефанішина зауважила, що питання запрошення до НАТО потребує рішення у юридичній площині, а не лише слів. Водночас віце-прем'єр зазначає, що ухвалити рішення про запрошення України можуть в будь-який момент, а не лише на саміті.

"Але у нас сьогодні немає візаві, з яким просто можна вести цей діалог. Це не означає, що немає підтримки. На момент Вільнюського саміту 29 держав-членів НАТО підтримували запрошення України в НАТО. І дев'ять з них — весь східний фланг — блокували всі інші рішення, і їх ніщо не могло зламати, ніякі погрози. Але ключові противники цього рішення — Сполучені Штати та Німеччина, які не дають навіть можливості цьому діалогу розвиватися. І це дуже-дуже сумно", — додала Стефанішина.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що Україна у майбутньому повинна стати членом Північноатлантичного альянсу. Проте це має відбутися після завершення війни з Росією.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що повідомив Україна стане членом Альянсу, але спочатку повинна провести реформи. Які саме — визначать країни-члени Альянсу. Генсек також зазначив, що наразі рано стверджувати, яке саме рішення ухвалять на Вашингтонському саміті щодо України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.03.2024 23:42