Фото: Рixabay

Які продукти й послуги у червні здорожчали найбільше: дані Держстату

Інфляція на споживчому ринку у червні поточного року трохи прискорилася — до 0,8% проти 0,5% у травні. Така статистика свідчить про те, що з початку року ціни зросли на 4,6%.

Про це повідомляє Державна служба статистики. Базова інфляція з початку року становила 3,2%. При цьому у річному вимірі (проти червня 2022 року) ціни зросли на 12,8%.

Що здорожчало найбільше

Як зазначають у Держстаті, на споживчому ринку в червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,1%. Найбільше (на 1,9%) подорожчали м'ясо та м'ясопродукти. На 1,0-0,2% зросли ціни на овочі, кисломолочну продукцію, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, хліб.

Які продукти у червні здешевшали

Було у червні й зниження цін. До цієї категорії належать яйця, рис, продукти переробки зернових соняшникову олію, фрукти, сало, молоко, сири — зменшення ціни зафіксовано на рівні 4,1-0,5%.

Інші товари

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%. Одяг і взуття подешевшали на 3,0%.

Послуги та сфера зв'язку

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 11,9% відбулося головним чином внаслідок підвищення цін на електроенергію на 69,7%. Ціни на транспорт знизилися на 0,8% переважно через здешевлення палива та мастил на 2,0%. Водночас на 3,1% подорожчав проїзд у залізничному пасажирському транспорті. У сфері звʼязку ціни зросли на 0,5%, що повʼязано з підвищенням тарифів на місцевий телефонний зв'язок на 13,8%.

Нагадаємо, оптові ціни на яблука цього року вдвічі перевищують торішні. Експерти пов'язують це із низкою факторів, у першу чергу — з перевагою пропозицій на імпортні фрукти. Аналітики кажуть, що хоч врожай яблука у 2022 році був хорошим, через закордонну продукцію, особливо в сегменті продукції середньої та високої якості, збільшення оптових цін цього року досягає майже на 150%, у порівнянні із минулим роком.

Раніше ми писали, що у липні ціни на продукти піднімуться на 3-5% — найвідчутніше здорожчання очікується овочів та фруктів. За даними Державної служби статистики, подорожчання відбудеться через підвищення тарифів на світло і воду, а також через подорожчання палива. Крім цього, на підвищення цін може вплинути теракт на Каховській ГЕС, адже через це Україна втратила частину врожаю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.07.2023 06:25