Фото: Генштаб ЗСУ

Яку однакову зброю потребують Україна та Ізраїль: NYT назвав три види

Україна та Ізраїль, на території яких йдуть активні бойові дії, потребують військової підтримки від світових партнерів. Зокрема, є три види зброї, якої обидві країни потребуватимуть в однаково значних обсягах. 

Про це повідомляє видання The New York Times.

Зазначається, що йдеться насамперед про 155-міліметрові артилерійські снаряди. Ізраїль уже встиг попросити назад у США частину боєприпасів, вивезених раніше для постачання Україні.

"Снаряди є прикладом американської зброї, яка, на думку офіційних осіб та експертів, потрібна в обох війнах, що може призвести до того, що США не зможуть задовольняти попит. Це особливо актуально, якщо очікуваний наземний наступ Ізраїлю в Газі у відповідь на атаки ХАМАС триватиме місяцями", — пише видання.

Ще один вид зброї  так звані "розумні бомби", які здатні влучати в ціль з великою точністю завдяки використанню системи GPS для відстеження та ураження цілей. У виданні наголосили, що після нападу ХАМАС на Ізраїль США вже надіслали в цю країну близько тисячі 250-фунтових бомб. Ізраїлю поставляють версії, що скидаються з літаків. Україні обіцяли вже на осінь постачання цих бомб у модифікації, що може запускатися із землі. За словами експертів, Пентагон придбав понад 34 000 таких бомб за останні шість років. Це дає надію, що Україні та Ізраїлю не доведеться конкурувати за ці бомби.

Третій вид зброї, який потрібен як Україні, так і Ізраїлю  це ракети для переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger.

"Ці ракети можуть бути ідеальними для міських боїв у місті Газа: легкі, маленькі та дуже портативні, Stinger запускаються з плечової пускової установки. Ізраїль та Україна мають систему ППО Patriot. Але Stinger набагато дешевші за ракети Patriot, що робить їх більш рентабельними для збиття безпілотників і недорогих артилерійських ракет ХАМАС",  зазначає NYT.

Нагадаємо, 20 жовтня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден запросив у Конгресу додаткове фінансування на понад 100 мільярдів доларів. Зокрема, йдеться про допомогу Україні та Ізраїлю. За інформацією Reuters, адміністрація Байдена просить схвалити виділення 61,4 мільярда доларів для України та 14,3 мільярда доларів для Ізраїлю. 

Сам Байден пояснював, що кошти для підтримки України та Ізраїлю — інвестиція, дивіденди від якої отримають наступні покоління американців. Байден додав, що Україна у США має сильну двопартійну підтримку захисту свого суверенітету та територіальної цілісності.

Згодом з'явилась інформація, що Сполучені Штати Америки зменшать розмір щомісячної прямої бюджетної допомоги Україні з 1,1 мільярда доларів до 825 мільйонів доларів. Підтримку надаватимуть через Світовий банк як відшкодування дозволених і підтверджених видатків уряду України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.10.2023 19:39