Микола Азаров і Віктор Янукович. Джерело: РБК

Януковича та Азарова судитимуть за підписання "Харківських угод", — ДБР

Державне бюро розслідувань (ДБР) завершило спеціальне досудове розслідування стосовно колишніх президента та прем’єр-міністра України за обвинуваченням у вчиненні державної зради та надання допомоги Росії у проведенні підривної діяльності проти України.

Про це повідомила прес-служба ДБР. Обвинувальний акт направили до суду.

Як встановили слідчі, колишній президент України (Віктор Янукович) 2010 року отримав вказівку від керівництва Росії продовжити термін перебування Чорноморського флоту Росії на території Криму та Севастополя. За базовими угодами 1997 року між Україною та Росії цей термін закінчувався 2017 року.

Раніше Україна підтвердила наміри не пролонговувати дію угод і підготувала двосторонній Меморандум із виведення російського флоту, який Кремль проігнорував. Через енергетичний шантаж росіяни вирішили примусити тодішнє українське керівництво продовжити термін перебування флоту Росії в Криму. Це надалі призвело до анексії півострова.

"У квітні 2010 року в державній резиденції "Ново-Огарьово" українська делегація на чолі з прем’єр-міністром України отримала остаточний текст проекту угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Україні", — сказано в повідомленні.

Згодом на закритому засіданні Кабміну України прем’єр-міністр (Микола Азаров) і міністр закордонних справ запевнили присутніх про необхідність та важливість підписання цієї угоди нібито в економічних інтересах країни. Адже отримання знижки на вартість російського газу має вимушений характер з огляду на стан економіки держави.

"Крім порушення Конституції та низки законів, угода по суті передбачала розміщення нової військової бази на території України та фактично вводила нові правила продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в нашій країні. Поспішаючи догодити Москві, Янукович у лічені дні вніс законопроект про ратифікацію угоди як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою, і 27.04.2010 року рішення ухвалили депутати", — додали в ДБР.

У результаті злочинних дій тодішнього керівництва країни відбулося нарощування російського особового складу та військової техніки на території Криму та Севастополя. Ці сили ворог використав для окупації півострова 2014 року. Також слідство задокументувало збитки державі, завдані колишнім керівництвом країни через підписання Харківських угод, на понад один трильйон 80 мільярдів гривень.

"Колишні керівники держави обвинувачуються у вчиненні державної зради та надання допомоги російській федерації у проведенні підривної діяльності проти України (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України)", — підсумували в Державному бюро розслідувань.

Нагадаємо, що ще влітку минулого року колишніх міністрів, які здійснювали підготовку "Харківських угод", оголосили в державний і міжнародний розшук. Також правоохоронці звернулися до суду щодо обрання колишнім міністрам закордонних справ та юстиції запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2023 12:34