Фото ілюстративне. Джерело: Rheinmetall

ЄС замість постачання зброї інвестує в оборонну промисловість України: як це вплине на війну

Європейський Союз інвестує в оборонну промисловість в Україні, щоб компенсувати потребу Києва у зброї для відбиття російської агресії. Це може дозволити Силам оборони завдавати ударів углиб території Росії.

Про це повідомляє The Washington Post.

Як зазначає видання, нещодавнє рішення Європейського Союзу про виділення Україні 440 мільйонів доларів на підтримку оборонної промисловості "знаменує собою значний зсув у підході блоку до війни" Росії проти України та "наголошує на недоліках оборонного сектору ЄС у виробництві зброї та боєприпасів".

У розмові з журналістами неназваний європейський дипломат заявив, що Європа "не в змозі виробляти зброю, яка потрібна Україні", і найпростіший спосіб заповнити дефіцит — "зробити її самим". Ширший зміст подібних інвестицій полягає також "у поступовій інтеграції України до західних ланцюжків постачання оборонної промисловості", сказав у бесіді з WP голова брюссельського відділення Німецького фонду Маршалла Ян Лессер. Водночас він визнав, що інвестиції в оборонну промисловість Києва "не замінять широкомасштабних постачань зброї західного виробництва в Україну".

Зазначається, що гроші на розвиток українського ВПК будуть отримані від прибутку із заморожених російських активів на Заході. Ще частину суми виділить уряд Данії.

Джерело WP у європейській дипломатії підкреслило, що виділені кошти підуть на виробництво ракет, безпілотників та іншої далекобійної зброї. Таким чином, Київ зможе обійти встановлені деякими його союзниками обмеження на завдання ударів углиб території Росії західною зброєю.

Крім того, наприкінці серпня 2024 року Володимир Зеленський заявив, що Україна розробила та успішно випробувала свою першу балістичну ракету. Місяцем раніше він говорив, що Київ "поступово наближається до можливості застосовувати власні ракети, а не тільки покладатися на постачання від партнерів".

Нагадаємо, у вересні президент Володимир Зеленський та лідер Фінляндії Александр Стубб обговорили українсько-фінську оборонну співпрацю. Зокрема, йшлося про спільне виробництво дронів.

Як повідомляє Financial Times, українська влада може зняти заборону на експорт безпілотників. Зокрема, це необхідно задля нарощування виробництва дронів та залучення інвестицій. Українські офіційні особи та представники галузі наголошують на важливості цього кроку для посилення військових можливостей країни у протистоянні російській агресії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 13.10.2024 17:59